JUST prichádza z prírody

Žerucha siata

Žerucha siata

Latinský názov: Lepidium sativum

Žerucha siata je jednoročná bylina, radiacej sa do čeľade kapustovitých. Z dlhého hlavného koreňa vyrastajú rozvetvené stonky, ktoré dorastajú do výšky približne 30 centimetrov. Kvietky sú malé, majú bielu alebo svetlo ružovú až slabo červenkastú farbu. Semená sú drobné, červenohnedej farby a sú uložené v malých šešuliach.

Užívaním žeruchy sa zlepšuje krvotvorba, pôsobí protizápalovo a uvoľňuje zahlienené dýchacie cesty. Pôsobí veľmi priaznivo pri ťažkostiach močových ciest a obličiek a ďalej pri dýchacích ťažkostiach. Podporuje správne trávenie a tiež pozitívne ovplyvňuje metabolizmus. Žerucha je zdrojom vitamínu C, vitamínu B1 a K a beta karoténu. Obsahuje tiež mnoho minerálov, ako je napríklad draslík, vápnik, železo, síra, horčík. Táto bylinka posilňuje imunitu, lieči infekcie a prospieva nášmu tráveniu. Žerucha je cenená ako bylina i zelenina.

Žerucha má ostrú chuť podobnú reďkovke, preto je vítaná aj v kuchyni. Nadrobno nakrájanú žeruchu môžeme pridávať do rôznych nátierok, je veľmi chutná aj v zeleninových šalátoch. Používa sa tiež do omáčok, môže sa pridať na chlieb s maslom alebo do majonézy. Žerucha sa dá aj tepelne upravovať, hodí sa napríklad do zeleninových polievok. Nevýhodou je, že pri varení stráca väčšinu vitamínu C ako väčšina zeleniny a tiež prichádza o svoju typickú chuť. Túto bylinku si obľúbil aj svetovo známy americký jazzový trubkár Louis Armstrong, ktorý si ju často pridával do bagiet so zeleninovou oblohou. Konzumácia žeruchy je veľmi vhodná v zime, kedy má telo nedostatok vitamínu C.