JUST prichádza z prírody

Zeler voňavý

Zeler voňavý

Niečo z biológie

Zeler je dvojročná rastlina. Pestuje sa niekoľko odrôd zeleru. Je to stopkový zeler, z ktorého sa využíva nadzemná časť rastliny a ďalej potom zeler listový a hľuznatý, u ktorých môžeme spracovávať nielen listy, ale aj podzemnú časť rastliny, tzv. buľvu.

 

Účinné látky a využitie

Zeler obsahuje veľké množstvo éterických olejov, ktoré sú príčinou jeho typickej arómy. Vysoký obsah týchto éterických látok slúži ako ochrana pred možnými škodcami, ako sú plesne a baktérie. Pri konzumácii zeleru sa tieto látky uvoľňujú pri ceste tráviacim traktom a pôsobia tu rovnako ako u samotnej rastliny, sú účinnou ochranou a dezinfekciou nášho tráviaceho ústrojenstva.

Dezinfekčné účinky zeleru nachádzajú svoje uplatnenie aj inde. Napríklad pri chorobách dýchacích ciest zelerové silice pomáhajú s rozpúšťaním hlienu a súčasne dezinfikujú sliznice, čím nám pomáhajú s ich čistením a následne zabíjajú mikroorganizmy. Zeler je teda vhodným podporným doplnkom liečby prechladnutí, kedy sa užíva najčastejšie surový.

Zeler je považovaný za významný zdroj vitamínov skupiny B. Ich dostatok v tele prispieva k udržaniu dobrej psychickej pohody. Zeler nám teda môže pomôcť aj v liečbe depresie a proti stresu. Listy zeleru obsahujú veľké množstvo vitamínu C, dokonca viac, než citrón, preto sú obľúbenou surovinou pri varení. Ďalšími vitamínmi sú napr. vitamín A, K a E.

V zeleri nájdeme aj rad minerálov, menujme aspoň draslík, horčík, chróm, sodík, vápnik, železo, zinok a jód. Väčšina týchto látok je v zeleri zastúpená v pomerne vysokých dávkach.

Zeler pôsobí ako prírodné diuretikum, podporuje tvorbu moču, čím rozpúšťa usadeniny a pomáha ich odplavovať z tela. Je preto veľkým pomocníkom pri liečbe chorôb pohybového aparátu, ako sú reumatizmus, dna a artritída.

Látky obsiahnuté v zeleri znižujú hladinu krvného cukru, preto by mal byť častou zložkou na jedálnom lístku diabetikov. Znižuje krvný tlak. Podporuje produkciu žlče, a tým pomáha tráveniu. Chráni žalúdok pred tvorbou žalúdočných vredov.

Využitie zeleru v kuchyni

V kuchyni sa používa ako korenie, a to predovšetkým čerstvá či sušená nadzemná časť rastliny, stopky a listy, niekedy dokonca aj semená. Buľva dodáva nezameniteľnú chuť pokrmom, ako sú polievky (napr. obľúbená zemiaková), omáčky, dressingy, marinády na pečenie mäsa a pod. Pri varení je vhodné pridať zeler do jedla až na posledné tri minúty, aby sa nestratila jeho typická chuť.

Lokalita výskytu

Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.