JUST prichádza z prírody

Vinič hroznorodý

Vinič hroznorodý

Latinský názov: Vitis vinifera

Jedná sa o popínavú lianovitú rastlinu patriaci do čeľade révovitých. Hlavným odrodovým znakom sú rôzne sfarbené plody (hrozno). Vznikla z divokých foriem cca v 3 tis. pr. n. l

Najstaršie doklady o výrobe vína pochádzajú z Mezopotámie, sú údajne staršie ako 7 500 rokov. V súčasnosti sa réva vínna pestuje v subtropických a miernych oblastiach celého sveta. Existuje veľa odrôd.

Hrozno vínnej révy patrí medzi najobľúbenejšie bobuľové ovocie. Víno z hrozna patrí tisíce rokov medzi lahodné alkoholické nápoje s liečivými účinkami. Stále častejšie sa v našich záhradách objavujú révové hlavičky, a zďaleka nielen na juhu Slovenska a na Záhorí.

Réva má veľa šľachtených odrôd. Mimo využitie na výrobu burčiaku a ušľachtilých odrôd vín je možné liečivé účinky hrozna využívať tiež v kozmetickom priemysle a farmakológii.

Na liečbu všemožných neduhov sa ale nevyužíva opojný nápoj z hrozna. Už v stredoveku lekári využívali hrozno na liečbu angíny, kašľa a zníženie množstva tuku. Domáci lekári liečili vínnou révou všetko - od opuchov po melanchóliu, na rany prikladali listy, ktoré pomáhali rýchlejšiemu hojeniu. Hrozno normalizuje tepovú frekvenciu srdca a znižuje krvný tlak.

Listy viniča sa používali v medicíne už od antiky. Najdôležitejšie látky obsiahnuté v liste sú polyfenoly. Stimulujú napätie cievnej steny, podporujú kontrakciu žíl a tým urýchľujú návrat krvi z dolných končatín smerom k srdcu. Sú silnými antioxidantmi, stabilizujú cievny kolagén. Tak znižujú priepustnosť kapilár a následnú tvorbu opuchov.

Používa sa preto na prevenciu a liečbu príznakov ľahkej a strednej formy chronickej žilovej nedostatočnosti, ktorá obvykle súvisí s výskytom kŕčových žíl a je spojená s opuchmi v lýtkach a pocity únavy a ťažoby.

Je dokázané, že hrozno obsahujú značné množstvo jednoduchých cukrov, ktoré sú ľahko stráviteľné. Sú teda vhodným dietetickým doplnkom stravy. Pozor pri diabetes - obsahuje jednoduchý cukor glukózu.

Obsahujú tiež značné množstvo vitamínov a minerálnych látok. Hrozno určené na priamy konzum musí byť úplne zdravé, nie nahnité alebo poškodené chorobami. Ak sa však konzumuje veľké množstvo hroznových šupiek a semien, môže dôjsť k zápche, kolikovým bolestiam alebo dokonca aj k zápalu slepého čreva. Hroznová kúra sa s úspechom používa pri liečbe niektorých chorôb, ako sú dna, reumatizmus, vodnatieľka či ekzémy. Hroznom i sladkou hroznovou šťavou sa lieči chudokrvnosť. Oboje totiž zvyšuje počet červených krviniek a množstvo hemoglobínu, zlepšuje aj srdcovú činnosť a rozširuje cievy.

Červené víno má liečivé účinky, ktoré nemožno nájsť vo víne bielom, pretože mnoho z liečivých zložiek je prítomné iba v šupkách z hrozna červených a len červené víno sa kvasí súčasne so šupkami.

Výťažky zo šupiek hrozna červeného vína obsahujú prírodné látky nazývané fytoestrogény, ktoré sú prirodzenou náhradou hormónu estrogén. Tieto látky pôsobia na vypnutie pleti zvnútra a sú preto  vítaným pomocníkom v kozmetickom priemysle pre zachovanie ženskej krásy.

Hrozno je preto ideálnym prostriedkom pre zachovanie zdravia, krásy a prirodzeného pôvabu, nech už je užívané vnútorne vo forme výborného ovocia alebo striedmym popíjaním výborného moku, alebo zvonka na predchádzanie kožným chorobám a ich liečenie.