JUST prichádza z prírody

Šalvia lekárska

Šalvia lekárska

Latinský názov: Salvia officinalis  

Ľudové liečiteľstvo sa drží starej antickej zásady: „Poslaním šalvie je urobiť človeka nesmrteľným“. Šalvia lekárska je vytrvalý poloker z čeľade hluchavkovitých, ktorý môže dorásť až do výšky 1/2m, ojedinele i viac, a to hlavne v teplých oblastiach, napríklad na Balkáne. Stonka je štvorhranná, v hornej časti bylinná, v dolnej drevnatá. Stopkaté listy má vajcovité až kopijovité a veľmi jemne vrúbkované. List je na lícnej strane hladký a na rube zvráskavený. Mladé lístky sú šedivé a plstnaté. Kvety môžu byť fialové, biele alebo ružové, sú usporiadané v nepravých papraslenoch. Kvitne v júni a v júli. Celá rastlina príjemne vonia. Plody sú tvrdky.

Už starovekí šamani pomocou šalvie vyvolávali duchov svojich predkov a pridávali ju do svojich tajomných vykurovadiel pri magických rituáloch. Starí Rimania využívali jej liečivú silu v lekárstve. Považovali ju za posvätnú a obradnú bylinu. Pre svoje vynikajúce liečivé účinky sa pestovala aj v Perzii a v Číne. Na svete rastie asi 900 druhov tejto rastliny. Šalvia lekárska je ľudovo známa ako „babské ucho“. V prírode rastie na suchších stráňach a skalách. Voľne sa vyskytuje hlavne šalvia lúčna, často i lekárska. Najznámejší druh, šalvia divotvorná, je u nás pre svoje psychotropné účinky označovaná ako droga, ale nie je zakázaná. V stredoveku sa šalviou lekárskou liečili rôzne ochorenia, preto ju nazývali Salvatrix – spása. V 9. storočí sa o jej rozšírenie zaslúžil Karol Veľký, ktorý dokonca vydal nariadenie pestovať liečivé byliny v kláštorných, kráľovských a šľachtických záhradách. Časom sa šalvia rozšírila aj do meštianskych a vidieckych záhrad a postupne sa stala kultúrnou rastlinou.

Účinné látky

tvorí silica, triesloviny, flavonoidy, horčíny a zaujímavý je obsah kyseliny nikotínovej. Šalvia je najsilnejšia známa antiperspiračná rastlina - znižuje nadmerné potenie, najmä v noci. Pôsobí protizápalovo, adstringentne, antibakteriálne a pomáha znižovať horúčku. Úspešne sa používa pri zápale ďasien, oparoch, drobných ranách, zápale hrdla. Posilňuje nervový systém, blahodarne pôsobí na oči a povzbudzuje nadobličkové žľazy. Priaznivo podporuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu a plynatosti, podporuje správnu činnosť čriev, pečene a žlčníka. Stimuluje a zároveň upravuje menštruáciu a zmierňuje menštruačné bolesti.

Znižuje zápal a hojí drobné kožné poškodenia. Je vhodná na rany, vredy, abscesy, furunkly a je účinná po poštípaní hmyzom. Ostrí zmysly a pamäť, tlmí starecký tras. Pôsobí na kôru veľkého mozgu, čo je vynikajúce pri duševnej vyčerpanosti. Zlepšuje schopnosť koncentrácie a dokáže uvoľniť i psychický tlak.

Kuchynské využitie: má ostrú, korenistú až štipľavú vôňu a chuť. Používajú sa hlavne mladé koncové výhonky rastlín. Čerstvými, ale i sušenými lístkami sa korení jahňacina, baranina, teľacina, hydina i ryby. Dochucuje sa ňou maslo, syr, nátierky, cibuľová polievka, dusené rajčiaky, pečienka, rôzne plnky alebo i pečené zemiaky. S rozmarínom dodáva zaujímavú chuť mäkkým syrom a maslu. V kuchyni južnej Európy je šalvia najpoužívanejšou koreninou a zložkou väčšiny koreninových zmesí.

Šalvia má uplatnenie i v kozmetickom priemysle. Pridáva sa napr. do kúpeľových solí a pien a do zubných pást. Odvarom zo šalvie sa znižuje tvorba lupín vo vlasoch.

Hlavným liečivým účinkom šalvie, pre ktorý sa stala tak obľúbenou rastlinou, však stále ostáva potlačenie sekrécie potu. Tým bráni vzniku plesní a šíreniu baktérií. Má výrazne hojivé a protizápalové účinky.