JUST prichádza z prírody

Šafran zlatý

Šafran zlatý

Šafran je rastlina z čeľade kosatcovitých. Najviac druhov šafranu pochádza z okolia Stredozemného mora, z juhovýchodnej Európy a Ázie. Odtiaľ sa postupne rozšíril do celého Stredomoria a dnes sa pestuje aj v Spojených štátoch. Svedčí mu stredomorské podnebie, ale znesie aj chladnejšie počasie – až do mínus desať stupňov a krátkodobo dokonca aj sneh. Patrí medzi prvých poslov jari a láka včely na sladký nektár. Šafrany kvitnú už od konca februára alebo od začiatku marca, samostatne alebo vo farebných trsoch, v období, keď odkvitnú snežienky, no narcisy a tulipány ešte nevykvitli. Jarné krókusy sú ozdobou každej záhradky a parku.

Žltý posol jari

Rastlinky majú drobné vonné kvety s priemerom tri až štyri centimetre, hruškovitého tvaru. Farby kvetov sú žlté, ako napovedá druhový názov. Listy zvyčajne vyrastú v čase kvitnutia. Krókusy patria medzi najobľúbenejšie drobné jarné cibuľoviny. Vegetačná doba je veľmi krátka, tak ako je to aj pri ostatných jarných cibuľovinách.

Z jednej cibuľky vyrastá vo februári a marci niekoľko kvetov. Šafran je vhodný aj na vysadenie do trávnika, ľahko sa množí. Hľuzy šafranu sú guľovité, ploché alebo hruškovité. Listy sú čiarkovité so striebornou strednou linkou a vyrastajú v prízemnej ružici. Objavujú sa súčasne s kvetmi alebo po ich odkvitnutí. Okvetie má šesť nápadných cípov, pod zemou zrastených do dlhej rúrky. Plod je trojpúzdrová tobolka s guľatými semenami a dozrieva nad zemou.

 

Chutný pomocník

Šafran poznáme ako veľmi vzácne korenie s nezameniteľnou chuťou. Nájdeme ho v sladkých aj slaných receptoch po celom svete. V tomto prípade sa nám jedná o piestiky kvetov tejto rastliny. V každom kvete sú tri nitkové 2-3 mm dlhé čnelky, ktoré sa zberajú ručne odlúpnutím. Zber je nutné vykonávať veľmi šetrne. Aby mohol byť vyprodukovaný 1 kg tohto korenia, je potrebné takýchto kvetov zozbierať až 100 000. Tento fakt je dôvodom vysokej ceny šafranu. V súčasnej dobe sa jedná o najdrahšie korenie na svete.

Šafran sa po stáročia používa aj ako prírodné antidepresívum v tradičnej perzskej medicíne. Podporuje zažívanie, malé dávky majú mierne afrodiziakálne účinky, vyššie dávky vyvolávajú prekrvenie vnútorných orgánov. Okrem toho má šafran celý rad pozitívnych účinkov – napr. uľavuje pri bolestiach hlavy a pri nachladnutí. Vzhľadom k protizápalovým vlastnostiam sa používa pri ťažkostiach s ďasnami, bolestiach zubov a uľavuje aj pri astme.

Prvé zmienky o ňom sa objavujú už v období pred naším letopočtom, so šafranom obchodovali zrejme už starí Feničania. Po stáročia to bola veľmi populárna rastlina, ktorej použitie sa neobmedzovalo iba ako korenie pri varení, taktiež sa pridával do kozmetických prípravkov a do parfumov, využíval sa v tradičnej medicíne a ako farbivo látok. Šafrán bol v staroveku nazývaný korením bohov. Používala ho egyptská kráľovná Nefertiti a niekoľko storočí po nej aj Kleopatra, ako prísadu do kúpeľov a kozmetiky.

Najväčšími producentmi šafranu sú dnes Irán, Španielsko a India, čo presne zodpovedá najčastejšiemu použitiu v národných alebo regionálnych kuchyniach: stredomorskej, arabskej a indickej. U šafranu sa hodnotí aj jeho schopnosť farbiť.

Lokalita výskytu

Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.