JUST prichádza z prírody

Ruže

Ruže

V produktoch JUST sa používa hneď niekoľko druhov ruže. Prinášame opis tých najznámejších. 

 

RUŽA DAMASCÉNSKA (Rosa damascena)

 

Ruža damascénska, drevina z čeľade ružovitých, tvorí silné, otvorené kry, ktoré dorastajú až do výšky 2,5 metra. Vetvy sú oblúkovito previsnuté, jemné, so silnými zakrivenými tŕňmi. Listy sú elipsovité, šedo-zelené, na lícnej strane hladké, na rube jemne chlpaté. Kvetné stonky sú tenké, preto sa pod ťarchou plných červených alebo ružových kvetov ohýbajú, čo kru dodáva romantický vzhľad. Šípky sú červené, fľaškovitého tvaru, dlhé cca 2,5 centimetra. Obsahujú veľa vitamínu C, vitamíny skupiny B a karotenoidy.

Používa sa napr. pri začínajúcej sennej nádche aj pri zápaloch ucha. Môže zmierniť zvonenie v ušiach či astmu. Vhodné použitie je aj pri kašli či dýchavičnosti. Odvarom môžeme robiť výplachy pri svrbení očí a zápale spojiviek. Olej z ruže damascénskej čistí pleť, hojí rany a má vynikajúce regeneračné účinky na zrelú pleť. Má antiseptické a antibakteriálne účinky. Pôsobí aj na psychiku - zmierňuje depresiu a upokojuje nervové napätie. Prisudzujú sa jej aj afrodiziakálne vlastnosti. Najväčšie a najznámejšie plantáže týchto ruží sa nachádzajú v Bulharsku, v oblasti mesta Kazanlak.

Najdôležitejšia vlastnosť, pre ktorú sú ruža damascénska a ruža stolistá pestované je, že sú najvhodnejšou surovinou na výrobu ružového oleja - prírodného biologického extraktu vyrobeného z okvetných lístkov. Olej sa vyrába maceráciou alebo destiláciou vodnou parou. Jedná sa o jeden z najdrahších prírodných esenciálnych olejov používaných v kozmetickom priemysle, pretože na jeho výrobu je potrebné veľké množstvo surovín. Zo štyroch ton okvetných lístkov ruží sa vyrobí iba jeden kilogram čistého ružového oleja.

 

RUŽA STOLISTÁ (Rosa centifolia)

Ruža stolistá, drevina z čeľade ružovitých, vznikla skrížením ruže galskej, šípovej, pižmovej a damascénskej. Povôdom z Francúzska. V Európe sa pestuje už od 16. storočia a stala sa natoľko obľúbenou, že dokonca začala rásť divo. Jej kvet je plný, pôvodne červenej farby.

Na liečebné účely sa využívajú jej kvety a šípky. Čaj z nich znižuje hladinu cukru v krvi a má upokojujúce účinky na psychiku. Kúpele z ruže stolistej zase pomáhajú pri reumatických ťažkostiach. Ruža stolistá obsahuje antivírusové látky, ktoré pomáhajú pri astme, chrípke, nádche a prechladnutí. Upravuje nadmerne silnú menštruáciu, udržuje správnu hladinu cholesterolu, pôsobí pozitívne pri problémoch s nespavosťou, tonizuje organizmus a má aj protialergické účinky. Optimalizuje zloženie črevnej mikroflóry a prináša úľavu pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch. Jej vonkajšie použitie je prevažne na kozmetické účely, či už ako čaj na vlažné obklady, ktoré majú osviežujúce účinky na pleť, alebo ružový olej, ktorý je súčasťou kozmetických prípravkov, krémov a parfumov. Olej sa vyrába maceráciou alebo destiláciou vodnou parou. Jedná sa o jeden z najdrahších prírodných esenciálnych olejov používaných v kozmetickom priemysle, pretože na jeho výrobu je potrebné veľké množstvo surovín. Zo štyroch ton okvetných lístkov ruží sa vyrobí iba jeden kilogram čistého ružového oleja.

Pridaním ružového odvaru alebo niekoľkých kvapiek ružového oleja si môžete pripraviť voňavý kúpeľ. Budete sa cítiť svieži, oddýchnutí a krásna vôňa vám navodí dokonalý zmyslový zážitok ešte na dlho po kúpeli.

 

 

RUŽA ŠÍPOVÁ  (Rosa canina)

Ruža šípová býva niekedy nazývaná tiež divá ruža, divý šíp, ruža šípková alebo skrátene šípka. Je to divo rastúci vysoký ker z čeľade ružovitých s previsnutými konármi a s hustými zahnutými tŕňmi rovnakej veľkosti. Listy sú nepárno perovito zložené, päť až sedempočetné, vajcovitého až elipsovitého tvaru s pílovitými okraji.

Ruža šípová je rozšírená takmer po celej Európe a v priľahlých oblastiach Afriky a Ázie. V našich krajoch je to najčastejšie planá ruža, rastie na stráňach okolo ciest. V júni rozkvitajú na všetkých výhonkoch jednoduché kvety na kvetonosných vetvičkách. Farba listov aj sfarbenie korunných lístkov sa krík od kríka výrazne líši. Poznáme kríky s kvetmi takmer bielymi aj úplne ružovými, ale väčšinou sú biele kvety aspoň v púčiku zafarbené do ružova. Voňajú príjemne a ľahko. Po odkvitnutí  vytvárajú na kríku oranžovočervené šípky.

Zrelé plody sa tiež užívajú v ľudovom liečiteľstve. Sú obľúbenou surovinou na varenie šípkového čaju. Ak  chcete uvariť naozaj dobrý šípkový čaj, je treba šípky vo vode variť aspoň 20 minút.

Šípka dodáva energiu, posilňuje, chráni kĺby, srdce, cievy, očisťuje a je močopudná. Ďalej pomáha pri hnačke či zápche, problémy s močovým mechúrom, nespavosti, pri stavoch nervového podráždenia, pri bakteriálnych infekciách a horúčkach.

Šípová ruža bola používaná už v starovekom Grécku a Ríme. Ruža bola zasvätená bohyni Afrodité. Ružové kvety sa stali symbolom lásky, túžby a nehy, tiež ale mlčanlivosti a mladosti.

Okvetné lístky sa používali do kúpeľov, korále zo šípok mali magickú moc priťahovať milovanú bytosť a chránili pred zlom.

 

 

ANIBA ROSAODORA - BRAZILSKÝ PALISANDER (v produktoch použité "ružové drevo")

Je mohutný ihličnatý stále zelený strom, ktorý môže vyrásť až do výšky 30 metrov, môže dosahovať šírku kmeňa až dva metre v priemere. Všetky časti stromu, kôra, drevo aj listy sú aromatické. Plody sú kôstkovice.

Rastie v časti tropického dažďového pralesa v oblasti Amazónie v Južnej Amerike. Väčšina celosvetovej výroby pochádza z Brazílie. V dnešnej dobe je tento palisander už ohrozeným druhom, ktorý doplatil na široké možnosti jeho využitia. Brazílska vláda vydala nariadenie na podporu zachovania tohto botanického druhu. Hlavným dôvodom jeho ťažby je obsah ružového oleja v dreve, ktorý sa získava parnou destiláciou. Stromy sú stínané vo voľnej prírode. Potom sa spracovávajú - kmene sú porezané na kratšie polená a potom splavované po rieke na ďalšie spracovanie. Spracovateľské závody sú rozmiestnené blízko tokov veľkých riek, kvôli nedostupnosti miest, kde sa stromy ťažia. Každý strom môže vydať až 1% oleja z hmotnosti dreva.

Olej z ružového dreva je bohatý na silice a využíva sa predovšetkým v parfumérii. Obsahuje látku linalool, ktorá má celý rad možností využitia. Olej má charakteristickú vôňu a je obľúbenou zložkou v receptúrach drahších parfumov.

So zavedením výroby syntetického linaloolu využitie pravého oleja výrazne pokleslo. Pre spracovanie v kozmetickom priemysle s uprednostnením prirodzených látok, býva tento olej nahradzovaný lacnejšími variantmi olejov z exotických drevín.

 

RUŽA GALSKÁ (Rosa Gallica)

Ruža galská patrí medzi rastliny ružovité. Používa sa aj ďalší názov - ruža keltská alebo nízka, ale ide o ten istý botanický druh.

Táto ruža sa pestuje od nepamäti a býva často využívaná ako podnož pre štepenie nových odrôd a druhov pri krížení a pestovaní. U nás rastie miestami voľne v prírode v teplejších oblastiach.

Krík je vysoký asi jeden meter, odnožuje a z podzemného kmeňa tvorí výhony. Rastlina je skôr nižšieho vzrastu, takže patrí k menším druhom, vytvára nízke kríčky, ostne sú slabé a tenké. Listy sú dlhé päť až sedem centimetrov, lysé, dosť tuhé a mávajú päť lístkov. Horné listy majú široké palisty. Kvety sú prevažne jednotlivé a jednoduché podobne ako u ruže šípovej, najviac však po troch kvetoch v kvetenstvách, sú veľké asi 8 centimetrov, na krátkych stopkách, ružovej až červenej farby. Kvety príjemne a sladko voňajú. Kališné cípy sú dlhé, úzke, perovito zložené, po odkvitnutí vzpriamené. Kvitne v júni až júli. Plody sú šípky, ktoré sú cenené pre svoj obsah vitamínov a liečivých látok, z ktorých je najdôležitejší vitamín C.

Bola zaradená medzi ohrozené druhy našej flóry, pretože sa vyskytuje stále vzácnejšie.

 

 

Lokalita výskytu

Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.