JUST prichádza z prírody

Ríbezľa

Ríbezľa

Latinské názvy: Ribes rubrum, Ribes nigrum

Tento ovocný ker, ktorého plody sú malé jedlé bobule osviežujúcej chuti, patrí do čeľade egrešovité, rodu ríbezľa. U pestovaných odrôd sa jedná o kríženie viacerých druhov tohoto botanického rodu. Ker bežne dorastá do výšky jedného až dvoch metrov. Má päťlaločné listy špirálovito usporiadané na stopkách, listy sú striedavé, zašpicatené a zubaté. Kôra na vetvičkách ríbezle je čierno-šedá. Kvety sú nenápadné žltozelené, veľké štyri až deväť milimetrov a kvetenstvo predstavujú previsnuté strapce. Všetky pestované odrody ríbezle sú samoopelivé. Vetvičky ríbezle nemajú tŕne. Doba kvitnutia trvá od apríla do mája. Jedlé bobule sú buď červené, prípadne čierne či biele guličky mávajú asi 0,6 cm v priemere. Zatiaľ čo červenú ríbezľu môžeme zbierať niekedy už v júny, čierna a biela ríbezľa dozrieva o niečo neskôr v lete.

Na Slovensku dobre známa

Ríbezli sa darí na celom území Slovenska i v iných oblastiach mierneho podnebného pásma. Ríbezľa čierna sa vyskytuje divoko a býva pestovaná pre liečivú surovinu. Ríbezľa červená sa u nás vyskytuje v dvoch formách. Ta prvá, planá, sa vyskytuje v lužných lesoch a na vlhkých pôdach, ale v dnešnej dobe je už veľmi vzácna. Druhá forma, kultúrna, je pestovaná predovšetkým v záhradách a ovocných sadoch. Ríbezľa sa bežne pestuje na komerčné účely, kry sú často vysádzané i pre osobnú spotrebu priamo drobnými pestovateľmi. V takom prípade je však treba sa vyvarovať chyby – ríbezli neprospieva umiestnenie pod hustou výsadbou stromov. Ríbezľa sa množí vegetatívne, ale je možné ju množiť i odrezkami.

Zdravé maškrtenie

Od polovice júna až do augusta zbierame strapčeky plodov a môžeme z nich vyrobiť kompóty alebo marmeládu, džem, sirup či ríbezľové víno. Surové bobule ríbezle majú osviežujúcu kyslastú chuť. Bobule všetkých ríbezlí obsahujú vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, ďalej vlákninu, vápnik, železo, mangán, draslík a zinok. Obsahujú aj horčík, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie srdca a tiež priaznivo pôsobia na nervy a svaly. Rutín obsiahnutý v bobuliach ríbezle zlepšuje stav cievnych stien, je teda vhodný pri liečbe kŕčových žíl, pri hemoroidoch a tiež pri krehkých cievach a tvorbe modrín. Šťava z červenej ríbezle znižuje horúčku a celkovo posilňuje obranyschopnosť, preto sú vhodné pri prechladnutí a chrípkových ochoreniach, pri rekonvalescencii po dlhšej chorobe alebo proste len ako prevenciu. Čierna ríbezľa je zdrojom rastlinných antioxidantov a vďaka obsiahnutým zložkám a najmä éterickým siliciam majú bobule a listy charakteristické aróma. Bobule ríbezle aj vďaka obsahu antokyanových farbív a už spomínaného provitamínu A priaznivo pôsobia na zrak a sú vynikajúcim pomocníkom pri šeroslepote a únave očí. Veľmi chutný je ríbezľový kompót na spôsob brusníc. Môžeme ho používať nielen ku sviečkovej a k ďalším smotanovým omáčkam, ale aj s nastrúhanou mrkvou ako sladký ovocný šalát. Plody ríbezle je možné usušiť, a to najlepšie v sušičke na ovocie alebo na slnku. Z plodov ríbezle varíme liečivý čaj, plody môžeme pridávať do ovocných čajov, ktoré pijeme v priebehu celého roku, ale hlavne v zime, kedy je nedostatok vitamínov a minerálnych látok z čerstvej stravy.

Využitie listov ríbezle

V ľudovom liečiteľstve sa využívajú listy červenej ríbezle na liečenie črevných chorôb, pretože obsahujú veľké množstvo vlákniny. Dostatok vlákniny v strave pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu a riziko srdcových ochorení. Látky obsiahnuté v čaji z listov ríbezle pôsobia močopudne a podporujú správne trávenie. Listy ríbezle pomáhajú pri hnačke, mierne znižujú krvný tlak, používajú sa i do čajových zmesí pri zápaloch obličiek a močových ciest. Najviac účinné sú mladé listy, ktoré sa práve rozvíjajú z pukov. Z nich môžeme pripraviť i tinktúru. Pokiaľ ale nechceme narušiť vývoj a dozrievanie plodov, môžeme listy zbierať až v júli po dozretí a zbere plodov. Listy potom používame do zmesi s ďalšími bylinami skôr ako podpornú zložku.

 

Lokalita výskytu

Európa
Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.