JUST prichádza z prírody

Rakytník

Rakytník

Latinský názov: Hippophae rhamnoides

S výnimkou rakytníka rešetliakového sú všetky druhy rakytníka výhradne horské až vysokohorské, rastúce v nadmorských výškach nad 3 000 metrov. Hovorí sa o ňom ako o rastline budúcnosti a niekedy býva označovaný ako citrónovník severu. Zaujímavé je, že napríklad z listov rakytníka vŕbolistého sa v Ázii pripravuje čaj a jeho plody sa používajú na leštenie zlata a striebra.

O rakytníku všeobecne

Rakytník patrí do rodu vyšších dvojklíčnolistých rastlín z čeľade hlošinovitých. Zahŕňa celkom sedem druhov kríkov a stromov. Je rozšírený hlavne v Európe a Ázii. U nás je pestovaný rakytník rešetliakový, ktorý poskytuje jedlé plody kyslastej chuti. Je to opadavá drevina tvoriaca kríky alebo malé stromy s žltkastými kvetmi a oranžovými plodmi. Rastliny sú dvojdomé, listy celistvé a celokrajné, protistojné, striedavé alebo praslenovité. Kvety sú jednopohlavné, usporiadané v kvetenstvách vyrastajúcich na báze postranných vetvičiek, a rozkvitajú ešte pred olistením.

Rakytník rešetliakový

Plody tohto rakytníka majú vysoký obsah vitamínu C (cca 400 mg/100 g) a sú často konzumované surové alebo rôznym spôsobom upravené. Vitamín C podporuje imunitu, urýchľuje hojenie rán a udržuje zdravé ďasná. Jediná oranžová bobuľka dodá telu odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu. Avšak česanie plodov je trochu problematické. Odporúča sa nechať oranžové bobuľky na kríku až do prvých mrazíkov a potom ich striasť. Ker má veľmi pichľavé tŕne a plody sú mäkké, naliate šťavou, takže akonáhle ich stlačíte, prasknú. So zmrazenými bobuľkami sa to nestane.

Blahodarný rakytníkový olej

Najcennejšou látkou, ktorú môžeme z rakytníka rešetliakového získať, je rakytníkový olej. Tento olej má tmavo oranžovú farbu a získava sa z rakytníkových plodov lisovaním za studena, čo je dôležité pre zachovanie všetkých biologicky aktívnych látok potrebných pre ľudské zdravie: vitamínov A, B1, B2, B6, C, D, E, F (esenciálne mastné kyseliny), K, P (flavonoidov), beta-karoténu, kyseliny listovej, organických kyselín, trieslovín a minerálnych solí, dôležitých esenciálnych mastných kyselín omega 3, 6 a 9. Olej je tiež zdrojom vzácnych omega 7 mastných kyselín. Pri užívaní rakytníkového oleja spoznáte, ako priaznivo pôsobí na organizmus. Využíva sa pre svoje antioxidačné účinky, celkovo posilňuje imunitu, spomaľuje starnutie organizmu, pomáha bojovať proti stresu alebo proti jarnej únave. Jeho účinky oceníte tiež pri problémoch s trávením. Funguje aj ako prevencia proti vážnym ochoreniam alebo ako  pomocník pri ich liečbe.

Použitie oleja v kozmetike

Rakytník rešetliakový je cenený aj pre jeho hojivé a regeneračné schopnosti. Olej z rakytníka pri vonkajšom použití pomáha s regeneráciou poškodenej pokožky, hojením ako drobných poranení, tak i rozsiahlych popálenín alebo jaziev po operáciách, ktoré krásne vyhladí.

Rakytník v kuchyni

Plody rakytníka sa konzumujú čerstvé i sušené, ďalej sa z nich vyrábajú šťavy, marmelády a džemy. Z listov i plodov sa varí chutný čaj. Veľmi obľúbený je tiež sirup pripravený zo zdravých plodov.

 

Lokalita výskytu

Ázia
Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.