JUST prichádza z prírody

Pšenica obyčajná

Pšenica obyčajná

Latinský názov: Triticum vulgarum

Dorastá do výšky 40-150 centimetrov, kvitne v júni až v júli. Je to jednoročná bylina z čeľade lipnicovité s listami s trochu dlhším jazýčkom a s dlhými uškami. Lichoklas je zložený z troch až päťkvetých kláskov. Plod je obilka, v klase ich je až 80 kusov. Pôvodom pochádza z prednej Ázie, odpradávna je pestovaná na poliach ako kultúrna rastlina.

Účinky:

Je to najrozšírenejšia obilnina, ktorá vďaka vláknine podporuje črevnú peristaltiku a blahodarne pôsobí na nervový systém. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín s cennými aminokyselinami. Vhodná je aj ako zdravá výživa, je potrebné ju naklíčiť.

Použitie:

Ako kultúrna rastlina sa pestuje pšenica siata, ktorá obsahuje v klíčkoch olej bohatý na vitamíny, minerálne látky a esenciálne kyseliny. Pestuje sa predovšetkým ako surovina pre výrobu múky a krupice, z ktorých sa varia kaše, pečie chlieb, pečivo, prípadne sa vyrábajú cestoviny. Pšenica obsahuje množstvo sacharidov a rastlinných bielkovín a niektoré minerálne látky (vápnik, železo, fosfor) a vitamíny skupiny B, predovšetkým thiamin.

Dôležitou zložkou pšeničného zrna sú bielkoviny, ktorých obsah sa pohybuje okolo 15%. Albumíny a globulíny sú často označované ako rozpustné bielkoviny, zatiaľ čo gliadíny a glutelíny sú označované ako bielkoviny lepku a významne ovplyvňujú predovšetkým pekárenskú kvalitu pšenice. Vysoký obsah lepku môže u niektorých osôb vyvolať zdravotnú poruchu, pšeničné výrobky nesmú jesť ľudia s celiakiou.