JUST prichádza z prírody

Požlt farbiarsky

Požlt farbiarsky

Požlt farbiarsky, niekedy tiež saflor, patrí do čeľade astrovitých a je podobný bodliaku. O skutočný bodliak však určite nejde. Požlt pochádza zo stepných oblastí a ako olejnatá rastlina sa začal pestovať až v prvej polovici 19. storočia, a to v krajinách Blízkeho východu, Indii a v Stredomorí. Neskôr sa rozšíril ďalej do Európy. Ako naznačuje aj druhový názov, požlt farbiarsky sa používal pri farbení textílií, hlavne bavlny a hodvábu. Pri farbení neodovzdáva žiadne nepríjemné arómy, a preto sa osvedčil aj ako potravinárske a cukrárske farbivo. Výťažky z rastliny poskytujú žltú a červenú farbu na farbenie látok.

 

Šikovná kráska

Táto rastlina sa pestuje najmä pre semená, slúži tiež ako krmivo v hospodárstve, a navyše je medonosná (pre vysoký obsah nektáru v neskorom lete). Okrem toho sa požlt používa aj k rezu do suchých väzieb kytíc, najmä kvôli jeho širokej palete farieb kvetov – od bielej cez žltú, oranžovú, až po červenú. Slúži teda aj ako okrasná kvetina. Požlt je jednoročná rastlina s tenkým koreňom, ktorý môže byť dlhší ako jeden meter. Stonka je priama, len v hornej časti býva rozvetvená. Rastlina býva až 120 cm vysoká, takmer holá a husto olistená. Belavo žltá, lesklá stonka má nevýrazné ryhovanie. Okvetné lístky sú zdrojom prírodného farbiva, preto sa mu hovorí aj nepravý či falošný šafran. Jeho okvetné lupienky sa totiž využívali ako lacná/falošná, náhrada korenia zo šafranu pravého. Doba kvitnutia trvá asi tri až štyri týždne.

 

Olej pre studenú kuchyňu

Požlt farbiarsky sa pestuje pre semená. Dozrieva koncom augusta až začiatkom septembra. Semená obsahujú 45 – 55 % oleja, ktorý sa lisuje a používa za studena rovnako, ako napríklad slnečnicový olej. Je veľmi dôležitý pre ľudskú výživu. Oproti slnečnicovému oleju však obsahuje viac kyseliny linolovej – až 80 %. Táto kyselina patrí medzi esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, obsahujúce najmä omega-6. Jej nedostatok spôsobuje vypadávanie a lámanie vlasov či zlé hojenie rán. Pomáha pri zápaloch, kožných ekzémoch a ďalších podobných ťažkostiach. Olej z požltu je jeden z najlepších jedlých olejov na svete. Ako čisto prírodný výrobok sa pripravuje metódou takzvaného prvého lisovania za studena. Svoje znamenité vlastnosti si uchováva jedine bez tepelnej úpravy, a preto sa ideálne hodí do najrôznejších šalátov a studených pokrmov.

 

Blahodarné účinky oleja

Olej je vynikajúci aj v starostlivosti o ľudské zdravie. Ľudia, ktorí konzumujú tento olej, môžu po nejakom čase zaznamenať zníženie hladiny cholesterolu v krvi. Známe sú aj jeho účinky pri ateroskleróze, odporúča sa ako prevencia obehových a cievnych ťažkostí alebo pri znižovaní horúčky (najmä v súvislosti so zimnicou). Olej uľahčuje vykašliavanie a napomáha pri liečbe zápchy, črevných ťažkostí, má blahodarné pôsobenie pri chorobách močového ústrojenstva a obličiek. Olej sa vyznačuje aj sedatívnymi účinkami, a preto sa využíva napr. pri ťažkostiach po pôrode, poruchách menštruačného cyklu a chorobách vaječníkov.

 

Nakŕmi aj zvieratá

Požlt má využitie aj ako kvalitná medziplodina na získanie zeleného krmiva, kedy sa vysieva buď skoro na jar alebo najneskôr v prvej dekáde augusta, po zbere hlavnej plodiny. Pre svoju pichľavosť nie je ale veľmi vhodný na sušenie. Využitie nachádzajú aj semienka požltu. Sú skvelým prídavkom do krmiva. Výlisky (suché zvyšky) z vylúpaných nažiek sú kvalitné krmivo obsahujúce asi 35 % stráviteľných bielkovín. Sú kvalitnou výživou najmä pre hydinu, šrot možno použiť na kŕmenie hospodárskych zvierat a nažky sú žiadané chovateľmi exotického vtáctva (na kŕmenie väčších vtákov) a na výživu malých zvierat (napr. škrečkov).

Lokalita výskytu

Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.