JUST prichádza z prírody

Palina pravá

Palina pravá

Latinský názov: Artemisia absinthium

Palina pravá je trváca, až sto dvadsať centimetrov vysoká striebristo chlpatá bylina z čeľade astrovité. Vytvára bohaté úbory drobných žltých kvetov. Celá rastlina je veľmi aromatická. Jej meno Artemisia je odvodené od mena gréckej bohyne Artemis. Rovnako je možné, že názov pochádza z gréckeho slova artemés, ktoré znamená čerstvý alebo zdravý. V slovanských krajinách mala palina pravá množstvo ďalších názvov, ako je palín, bylica, polynka či strieborník. U nás sa vyskytuje sedemnásť druhov paliny, no iba niektoré z nich majú liečivé účinky, ako napríklad palina dračia. Nájdeme ju na slnečných stráňach, v krovinách, na pustých miestach i rumoviskách. Rastie bežne ako burina na lúkach, okrajoch polí, okolo ciest, v hrádzach a násypoch. Zbierame kvitnúcu vňať v dĺžke 20 až 30 cm v období od júla do augusta, kedy má najviac liečivých látok.

Rokmi overené účinky
Palina je známou a uznávanou bylinou už niekoľko tisícročí, prvé písomné zmienky o nej nachádzame dokonca i v Biblii. Liečivé a magické účinky paliny sú známe od staroveku. Starí Egypťania ju užívali k milostným kúzlam. V stredoveku prvý rímsky cisár Karol I. Veľký prikázal pestovať palinu v kráľovských dvoroch a záhradách, pretože už vtedy bola uznávanou liečivou bylinou. Palina je od 12. storočia uvádzaná ako významné žalúdočné amarum – liek horkej chuti povzbudzujúci chuť do jedla. Pridáva sa vo veľmi malom množstve do čajových zmesí a tvorí súčasť aperitívov a horkých žalúdočných likérov.

Horký pomocník
Pre farmaceutické účely sa využívajú listy a kvitnúca nezdrevnatená vňať. Vňať obsahuje najmä silicu s hlavnou zložkou thujonom a azulenom, ďalej horčiny, živicu, triesloviny a iné látky. Droga má korenistý pach a výraznú horkú chuť. V lekárstve a domácnosti nachádzala palina celú radu uplatnení. Bola dôležitým liekom v období morových epidémií a úplavice, a to vďaka svojim antiseptickým účinkom. Nemenej dôležitú úlohu zohrala tiež ako liek na tráviace problémy a posilnenie žalúdka. Ako liečivý prípravok sa najčastejšie používa čaj (odvar alebo nálev). Droga sa užíva väčšinou samostatná alebo v žalúdočných čajových zmesiach. Ďalej sa používa ako tinktúra alebo víno, ale sú vhodné tiež kúpele, hlavne pri reumatizme. Nadmerné a trvalé užívanie paliny má však nepriaznivý vplyv na ľudský organizmus, môže vyvolávať závrate a kŕče. V tehotenstve je nutné sa tejto byline úplne vyhnúť, pretože vyššie dávky paliny prekrvujú panvové orgány a môžu spôsobiť potrat. Vonkajšie sa používa pri liečbe očných chorôb. Silne aromatickú vôňu paliny je možné využiť proti moliam, stačí zavesiť plátenné alebo gázové vrecko s bylinou do skrine alebo šatníka.

Použitie v kuchyni
Palinu je vhodné používať ako korenie na niektoré mäsové pokrmy a ako koreniacu zmes pri výrobe vermútov. Palina pravá sa používa ako korenie podobne ako palina obyčajná. Z paliny pravej sa vyrábal známy alkoholický nápoj absint alebo francúzsky pernod. Vzhľadom k tomu, že jeho časté užívanie viedlo k ťažkej závislosti, pomätenosti a niekedy i k demencii, zaznamenala výroba absintu v minulosti radu zákazov a v súčasnosti je legislatívne regulovaná na celom svete. Palina obyčajná sa hodí (v sušenej i čerstvej forme) na dochucovanie mnohých slaných jedál. Je tiež výborná pri zaváraní zeleniny alebo pri výrobe vinných octov.

 

Lokalita výskytu

Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.