JUST prichádza z prírody

Ovos siaty

Ovos siaty

Latinský názov: Avena sativa

Ovos je obilnina pestovaná pre  zrno. Ďalej sa ovos pestuje ako zelené krmivo, či krycia plodina. Ovos je jednoklíčnolistové rastlina z čeľade Poaceae. Je to jednoročná kultúrna obilnina, pôvodom z východnej Európy, u nás oddávna pestovaná. Previsnuté kvety skladajú všestranne rozvetvenú metlinu, klásky sú dvojkveté. Plodom je obilka. Z ovsenej múky sa pripravuje rôzne pečivo, ovsené vločky sú v euroamerickej spoločnosti obľúbeným základom zdravých pokrmov, ovsený šrot sa skrmuje a ovsená slama sa hlavne stelie. Ovos, spoločne s pšenicou, jačmeňom a žitom je jednou z najrozšírenejších obilnín mierneho pásma. Táto obilnina ako krmivo je vynikajúca hlavne pre kone.

Ovos ako pestovaná plodina je doložený aj v archeologických nálezoch už z doby bronzovej.

Ovos siaty je najrozšírenejší druh ovsa. Celosvetovo zaberá približne 90% celkových osevných plôch. Pestuje sa hlavne pre zrno, ktoré slúži na výrobu "ovsených vločiek", krupicu, či sa melie na múku. Ďalej sa z neho pripravuje ovsené pivo. Využíva sa tiež na krmovinárske účely. Zrno je ceneným krmivom pre kone, nezrelý porast sa skrmuje ako zelené krmivo. Pochádza zo Západnej Ázie, jedná sa o najmladšiu obilninu. Ovos je 60-150 cm vysoký.

Zrno priemerne obsahuje: 13% bielkovín, 5% tuku, 56% sacharidov, 12% vlákniny a asi 3,6% minerálnych látok.

Príbuzný druh Avena Rhealba - biely ovos, zrno je bez plevy (výťažok obsahuje - bielkoviny, škroby, lipidy, antioxidanty, fenoly a polyfenolické látky). Preukázal vo vedeckých štúdiách veľmi dobré výsledky pri ovplyvnení mediátorov zápalu (eikonazoidy, kys.arachidonová, prostaglandíny.), Bol patentovaný a úspešne sa využíva v lokálnych prípravkoch, ktoré pomáhajú upokojiť pokožku pacientov s atopickou dermatitídou.

Ovos má preukázateľné liečivé účinky. Ovsené zrno obsahuje saponíny, škrob, glukokiny, bielkoviny a rad látok, ako alkaloid avenín a iné látky, ktoré sú dôležité pre zdravú činnosť ľudského organizmu. V ovsenej slame je prítomný pektín, karotén a hojne kyseliny kremičitej. Z ovsa sa pripravujú ovsené vločky, ktoré pre obsah glukokinov sú používané všeobecne pri cukrovke. Sú bohaté na železo, lecitín, vápnik, horčík a fosfor. Ovos má typický obilný pach, chuť sliznato múčnu.