JUST prichádza z prírody

Mäta pieporná

Mäta pieporná

Latinský názov: Mentha  piperita  

Mäta pieporná je jedna z našich najznámejších byliniek, ktorá sa používa už veľmi dávno. Je to trváca bylina vysoká 30 až 60 cm, s drevnatým podzemkom a s nadzemnými poplazmi. Stonky sú priame, hore rozkonárené, fialkovasté. Listy voňajú intenzívne za mentolom, sú vajcovito kopijovité, jemne chlpaté, ostro pílkovité, s fialkovastými žilkami na rube. Fialové kvety zoskupené v papraslenoch tvoria klasy. Plody sú tvrdky, len zriedka tvoria semená.

Kvitne v období od júla do septembra. Predmetom zberu je list, niekedy aj celá vňať. Mäta sa prvý krát zbiera na začiatku mája, potom vždy po vyrastení nových lístkov, celkom teda dva až trikrát do roka. Je medonosná, dáva včelám nektár i peľ. Vnútorné použitie Terapeutickú účinnosť extraktu rastlinky určuje predovšetkým mentol, ktorý má výrazné antiseptické vlastnosti. Lokálnym dráždením chladových receptorov potláča citlivosť nervových zakončení a vyvoláva príjemný pocit chladu, ktorý prekrýva iné nepríjemné pocity, ako napríklad svrbenie, pálenie, dráždenie alebo bolesť. Preto sa extrakt(ale najmä izolovaný mentol) pridáva do mazadiel a mastí používaných tak pri kožných ochoreniach, ako aj na zapálené a bolestivé stavy sliznice nosa.

Mäta pieporná má pozitívne účinky predovšetkým na žalúdok a tráviacu sústavu. Zvyšuje vylučovanie žlče, uvoľňuje črevá, zmierňuje kŕče, plynatosť a pálenie záhy. Priaznivo pôsobí proti zvracaniu pri nevoľnosti. Obsiahnuté triesloviny pôsobia preventívne pri ochoreniach žalúdka, žlčníka a čriev. Je bohatá na antioxidanty, ktoré podporujú dobrý zrak a jej silica posilňuje imunitný systém.

Antiseptické a upokojujúce účinky mäty sa využívajú pri zápaloch horných dýchacích ciest a bronchitíde.

Kulinárske využitie

Mäta sa ale nepoužíva len na liečbu rôznych ochorení. Veľmi dobre sa dokáže uplatniť aj v kuchyni. Čerstvými lístkami si môžeme dochutiť šaláty, omáčky, polievky, ale aj pečené a grilované mäsové pokrmy a ryby, dá sa tiež použiť do rôznych dressingov, bylinkového masla, na ochutenie ryže alebo kuskusu. V arabských krajinách ju s obľubou používajú ako korenie, vo Veľkej Británii je nevyhnutným doplnkom pokrmov z jahňacieho mäsa a v Stredomorí sa pridáva do šalátov, k rybám a morským plodom. Dochucovanie potravín s touto bylinkou je však na celom svete veľmi rozmanité. Nemali by sme zabudnúť aj na jej využitie pri výrobe cukríkov, cukroviniek, likéru...

V niektorých krajinách používajú mätový sirup na dochutenie čaju. A známy osviežujúci drink s bielym rumom MOJITO (MOCHITO) si ani nedokážeme predstaviť bez lístkov mäty.

Na prípravu MOJITA potrebujeme: 6 cl bieleho rumu, lyžičku hnedého - trstinového cukru, limetku - 2 cl šťavy i celé kúsky, ľadovú drť, čerstvú mätu a sódu na doliatie. V pohári alebo v šejkri všetko spolu dobre zamiešame a na koniec dolejeme podľa chuti sódu a ozdobíme limetkou. NA ZDRAVIE!

Zázračné účinky zvonku

Osvedčili sa aj kúpele hlavne pri psychickej labilite, reumatizme a pri niektorých kožných ochoreniach. Ďalej sa často využíva na kloktanie pri zápale ďasien, bolestiach zubov a na svieži dych. Rozomleté a popučené listy mäty pomôžu zmierniť bolesti hlavy. V kozmetickom priemysle sa pridáva do osviežujúcich, chladiacich a prekrvujúcich mastí a krémov, často aj ako prísada do zubných pást a ústnych vôd.

Možné kontraindikácie

Mäta by sa nikdy nemala podávať dlhodobo a v nadmerných dávkach. Nesmú ju používať osoby alergické na mentol a maličké deti.

Ľudové názvy

Balšam, balšán, balšínek, fefermica, feferminc, krutameta, kučeračka, mäta pieporná, mäta promincľová, vetrová bylina, vetrové korenie...