JUST prichádza z prírody

Maslovník africký

Maslovník africký

Maslovník africký (francúzsky karité)  je strom  12 – 20 m vysoký a opadavý. Maslovník začína plodiť až po 15-20 rokoch, kedy na konároch vyrastú žlté okrúhle bobule približne o veľkosti slivky či marhule. V nich sú uložené jedno alebo dve semená, ktoré sú žiadanou surovinou pre výrobu kozmetických výrobkov a pre potravinársky priemysel, pretože obsahujú až 60 % tuku pripomínajúceho svojou konzistenciou maslo.

Priemerný výnos ovocia z jedného stromu je 15 - 20 kg z jedného zberu. Z každého kilogramu sa potom získa až 400 gramov suchých semien. Najúrodnejší je strom vo svojom 30. roku a plodný môže zostať až do 200 rokov veku.

Maslovník africký pochádza z afrických saván a je rozšírený od Senegalu až po Sudán. Má veľké, okrúhlo vajcovité podlhovasté listy a osemlisté kvety, ktoré sa rozvíjajú ešte pred vypučaním listov. Stromy kvitnú od januára do marca. Kvety majú jasne oranžovú farbu a sú zoskupené do okolíkov.

Už kráľovná Kleopatra v starom Egypte chránila svoju pleť pred silným africkým slnkom a horúcimi suchými vetrami z púšte. Využívala k tomu vzácnu masť vyrobenú z orechov posvätného stromu - maslovníka, ktorý dodnes rastie v oblasti Nigérie, Ghany, Mali a Burkiny Faso.

Tuk zo semien maslovníka obsahuje veľa vitamínov, hlavne A, B, D, E, F, a chráni pokožku pred škodlivými vplyvmi slnečného žiarenia. Je chutný a používa sa predovšetkým k príprave jedál a do kozmetických prípravkov. Menej často tiež pre technické účely.

Olej má antiseptické účinky a používa sa napr. na liečenie nádchy a zápalov horných dýchacích ciest.

Podľa stáročnej tradície sa plody stromu nesmú trhať, musí sa počkať, až po dozretí zo stromu samé spadnú na zem. Zo zeme ich majú povolené zbierať len ženy a iba ony tiež poznajú prastarú receptúru na výrobu masla známeho pod názvom karité alebo bambucké maslo.

Bambucké maslo sa ľahko rozpustí pri kontakte s teplom ľudského tela a aplikuje sa jemnou masážou až do úplného vstrebania. Veľmi dobre sa prispôsobuje pokožke, rýchlo sa vstrebáva a zanecháva pleť hebkú a vláčnu. V kozmetickom priemysle sa využíva do pleťových krémov k hydratácii a regenerácii pokožky.

Prispieva k hojeniu ekzémov, popálenín, zaparenín a lupienky. Pomáha vyhladiť jazvy a strie, zmäkčuje pokožku a hojí odreniny. Po nanesení pokožku chráni, neupcháva kožné póry a umožňuje jej dýchať.

Má nielen ochranné, ale aj regeneračné, výživné a protizápalové účinky. Vyživuje veľmi suchú a popraskanú pleť. Býva tiež súčasťou regeneračných balzamov a masiek na vlasy. Bambucké maslo je veľmi jemné, preto je vhodné aj pre deti.

Lokalita výskytu

Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.