JUST prichádza z prírody

Mangovník indický

Mangovník indický

Mangovník je vždyzelený tropický strom z čeľade obličkovcovité, ktorý sa dožíva až 350 rokov a existuje vo viac ako tisícke druhov. Tento strom rastie vo vlhkých, monzúnových tropických a veľmi teplých subtropických oblastiach. Najčastejšie sa vyskytuje v Indii, Malajzii, Thajsku a Vietname.

Krásný obor
Strom dorastá do výšky okolo 30 metrov, jeho kmeň je hrubý 60 až 120 cm a hustá koruna oválneho alebo guľovitého tvaru môže byť široká aj 30 metrov. Kôra mangovníka je sivá alebo sivasto hnedá, konáre sú sfarbené na hnedo a sú obrastené kožovitými, v špirále vyrastajúcimi jednoduchými listami so stopkami dlhými asi šesť centimetrov. Mladé listy sú žlté až bronzovo červené, neskôr tmavo zelené a obojstranne lesklé. Ich čepele sú podlhovasto kopijovité, 10 až 30 cm dlhé a 3 až 10 cm široké, po obvode celistvé a ľahko zvlnené, na koncoch špicaté alebo tupé a mávajú niekoľko párov postranných obojstranne vystúpených nažltlých žiliek. Listy zotrvávajú na stromoch i po niekoľko rokov. Drobné kvety, asi 6 mm veľké, vyrastajú vo vzpriamených latách dlhých asi dvadsať centimetrov. Kvetenstvo býva husté a obsahuje niekoľko tisíc zelenožltých alebo ružovkastých kvetov, z ktorých niektoré sú samčie a iné obojpohlavné. Päťpočetné kvety s drobnými  a s krátkymi stopkami majú kalich s vajcovito kopijovitými listeňmi dlhými 3 mm a korunu s podlhovasto vajcovitými lístkami dlhými štyri milimetre. Mangovník je samoopelivý. Opeľovanie má na starosti predovšetkým hmyz a vietor.

Budhova pochúťka
Pre svoje chutné plody sa tento strom pestoval už dlho pred naším letopočtom a sú o ňom zmienky v literatúre z obdobia už pred 4 tisícročiami. Pre budhistov je mangovník posvätným stromom, symbolom lásky, plodnosti a priateľstva. Miestni obyvatelia veria, že v jeho tieni meditoval sám Budha. Plody majú obličkovitý tvar s veľkosťou asi 15 cm a sú sfarbené od zelenej cez žltú až po oranžovú alebo červenú (odtiene sa často prelínajú). Uprostred plodu je ploché, oválne a nejedlé semeno v drevnatom obale. Obal semena sa zle oddeľuje od dužiny. Tá je žltá. Jej lahodnú chuť oceníte hlavne keď je mango zrelé. Vtedy je veľmi šťavnaté a pripomína chuť broskyne, marhule a nektárinky súčasne. Mango je bohaté na vitamíny a je zdrojom mnohých účinných látok. Obsahuje vitamíny C, A, E a vitamíny skupiny B, ďalej potom niektoré minerálne látky a stopové prvky, napr. karotén, horčík, mangán, zinok a draslík. Obsiahnuté antioxidanty dokážu chrániť pred voľnými radikálmi, rovnako tak pred starnutím a degeneráciou buniek, a to nielen ako súčasť výživových doplnkov, ale aj ako zložka kozmetiky. Obsiahnutý draslík dokáže regulovať hospodárenie s vodou v tele, preto je mango vhodné pri očistnej diéte. Dužina je nízkokalorická, takže mango môžete bez obáv zaradiť do svojho jedálnička.

Mango na veľa spôsobov
Plody sú náchylné k pokrčeniu, preto sa zberajú ručne. Jedia sa po vybratí kôstky buď ako predjedlo alebo dezert, bývajú súčasťou ovocných šalátov alebo prísadou do ovocných krémov a zmrzlín. Olúpané plody sa konzervujú v sirupe alebo sa zmrazia, vyrábajú sa z nich marmelády, pyré a rôzne nápoje. Plod manga je vhodný na konzumáciu akonáhle je úplne zrelý a mäkký na dotyk. Pred samotnou konzumáciou mango olúpeme a odstránime kôstku. Mango je najlepšie jesť čerstvé, a to samotné alebo napríklad pridané do ovocného šalátu. Často sa tiež mango používa varené v rôznych pokrmoch. Býva používané ako príloha k hydinovému mäsu, rybám alebo šunke. Mango je tiež vhodné na prípravu kompótov, džemov a čatní.

Niektoré plody majú vláknitú štruktúru a ich dužina je veľmi tuhá, pri týchto sa v plnej zrelosti odreže spodná časť a vytlačí sa z nich šťava. Vetrom zrazené nezrelé plody sa používajú na výrobu želé alebo sa nakrájané sušia na slnku pre neskoršie použitie v kuchyni.

 

Lokalita výskytu

Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.