JUST prichádza z prírody

Mandľa obyčajná

Mandľa obyčajná

Latinský názov: Amygdalus communis L.

Mandľa obyčajná je opadavý strom vysoký 6m. Dĺžka jeho života je krátka. Plody sú veľké 5cm, oválne, zašpicatené, s hnedou šupkou, sú bohaté na bielkoviny, vápnik, železo, vitamíny B2 a B3 a fosfor.

Mandľovníky sú príbuzné s broskyňami, majú ale väčšie, ľahko ružovkasté kvety, ktoré sa objavujú ešte pred dlhými, úzkymi listami. Kvitnú asi o štrnásť dní skôr ako broskyne a môžu byť preto poškodené mrazom. Plané varianty mávajú niekedy tŕnisté konáre, plody majú nejedlé, tuhé, pyri oplodie šedozelenej farby, ktoré ľahko puká v pozdĺžnom záreze. Pod ním sa skrýva hladká kôstka s početnými plytkými pórmi, ktorá obsahuje ploché, oválne jadro so špicatým koncom.

Existujú dve hlavné línie mandľovníka všeobecného: sladké mandle dulcis a horké mandle amara. Prvé sú obľúbenou pochúťkou, druhé sa používajú na ochucovanie pokrmov a ako zdroj oleja. K jedlu sa nehodí pre svoju príliš horkú chuť a tiež pre vysoký obsah amygladinu, z ktorého sa v ústach uvoľňuje prudko jedovatý kyanid (cyankáli).

V Španielsku sa doteraz pestuje starobylá odroda Jordan s krehkou kôstkou. Plody odrody Texas sú zase najchutnejšie pražené v šupke a solené.

Účinky

Je všeobecne známe, že mandle sú veľmi zdravé, pretože oleje a ďalšie látky v nich obsiahnuté dokážu výrazne znížiť hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi človeka a navyše obsahujú rad vitamínov, ktoré telu prospievajú.

Najdôležitejšie z nich sú antioxidanty, ktoré pomáhajú telu zbaviť sa voľných radikálov pôsobiacich v bunkách a tkanivách. Voľné radikály dokážu podnietiť vznik rakoviny alebo poškodiť cievy a srdce. Antioxidanty z mandlí im v tom môžu zabrániť. Podľa nového výskumu dokážu mandle znížiť i riziko vzniku Alzheimerovej choroby a cukrovky.

Použitie v kuchyni

Nemali by sme zabudnúť využitie mandlí v našej kuchyni - ako hlavná ingrediencia pri výrobe marcipánu, pri pečení sladkých múčnikov, ako prísada do zmrzliny, alebo pražené a solené ako maškrtenie k dobrému vínu.