JUST prichádza z prírody

Kustovnica cudzia

Kustovnica cudzia

Latinský názov: Lycium barbarum

Kustovnica patrí k často pestovaným plodinám.

V Číne sa jej plody nazývajú kou-či, v Japonsku kukoshi. Angličania ich pomenovali goji a tento názov sa ujal natoľko, že sa dodnes bežne používa.

Niečo z histórie

Už okolo roku 100 n.l. sa v Číne našli záznamy o používaní drobných oranžových plodov kustovnice.

Tradičná čínska medicína využíva obidva pôvodné druhy - teda kustovnicu cudziu ako aj kustovnicu čínsku. Vedecky bola preskúmaná hlavne kustovnica cudzia.

Niečo z biológie

Kustovnica je ker z čeľade ľuľkovitých s typickými previsnutými vetvami, striedavými listami a drobnými fialovými kvietkami. Plody sú výrazné podlhovasté červené bobuľky na dlhých stopkách, vzhľadom i chuťou pripomínajúce naše šípky. Ker kustovnice sa veľmi rýchlo rozrastá, často môže zdivieť a vytvoriť bujné porasty krovín.

Počas niekoľkých rokov môže vzniknúť nepriepustná húština, ktorá vytlačí akúkoľvek inú vegetáciu. Porasty kustovnice sa veľmi ťažko hubia.

Druhy kustovnice

Do rodu Lycium patrí viac než 70 druhov kustovníc, ktoré sa vyskytujú v subtrópoch celého sveta. V Ázii a v Európe rastú tri hlavné pôvodné druhy:

 - kustovnica cudzia, pôvodom z Číny a Tibetu

 - kustovnica čínska, ktorá pochádza z Juhovýchodnej Ázie

 - kustovnica európska, ktorej domovinou je Stredomorie a Malá Ázia

Ktorá je ktorá?

U trhovo dostupných plodov goji väčšinou nie je možné zistiť, z akého botanického druhu pochádzajú. Plody rôznych druhov goji sú na nerozoznanie a zlyhávajú dokonca aj bežné analytické metódy (napr. chromatografia).

Druh je však možné určiť len vtedy, keď máme k dispozícii celú rastlinu - pre základné rozlíšenie si možno vystačiť s farbou kvetu a tvarom listu. Kustovnica európska má biele alebo ružové kvety, ostatné dve majú kvety červenofialové. Kustovnica čínska má listy stopkaté, skôr vajcovité než kopijovité, zatiaľ čo kustovnica cudzia má listy skôr kopijovité a skoro bez listovej stopky.

Účinky a využitie

Kustovnica je snáď najvýživnejším plodom na našej planéte. Z nutričného hľadiska patrí medzi najhodnotnejšie druhy ovocia. Dozreté plody obsahujú 18 druhov aminokyselín, 21 stopových prvkov, vitamíny C, B1, B2, B6 a E a značné množstvo karotenoidov. Kustovnica zlepšuje obranyschopnosť organizmu a priaznivo ovplyvňuje krvný tlak /znižuje ho/. Predchádza predčasnému starnutiu a jej pravidelné užívanie priaznivo ovplyvňuje dlhovekosť. Tiež podporuje vitalitu a zlepšuje pamäť. Na zlepšenie vitality stačí užívať denne 1 lyžičku sušeného ovocia, rozdiel je citeľný už po týždni. Má pozitívny vplyv aj na činnosť pečene a obličiek.

Plody kustovnice majú veľmi príjemnú chuť, dajú sa jesť surové, sušené, alebo vmiešané do sladkých či slaných pokrmov - jogurtov, koláčov, rôznych šalátov, müsli...

V porovnaní s čerstvými plodmi si aj suché a dozreté zachovávajú červenú až oranžovú farbu. Svojou veľkosťou sa dajú porovnať so sušenými hrozienkami. V čínskej medicíne sa konzumujú vždy varené, často spolu s liečivými bylinkami či inými plodmi. Pridávajú sa do rôznych jedál alebo sa z nich pripravuje chutný čaj. Plody sú vhodné i pre deti a diabetikov.

Kry kustovnice sa využívajú aj na spevnenie eróznych brehov potokov a riek, v záhradkách ako zelenina a tiež aj ako okrasná rastlina.