JUST prichádza z prírody

Kurkuma

Kurkuma

Latinský názov: Curcuma Longa

Kurkumovník dlhý (Curcuma), je tropická rastlina, pôvodom z juhovýchodnej Ázie. V súčasnosti sa najčastejšie pestuje v oblastiach s tropickým podnebím (India, Čína, Sumatra), taktiež na Jáve, Haiti, v Japonsku a na
Filipínach. U nás sa s touto rastlinou stretávame najmä v botanických záhradách alebo v domácnostiach, kde ako izbová rastlina dekoruje interiér svojimi fantastickými kvetmi. Zvykne sa používať aj do svadobných kytíc
alebo rôznych exotických väzieb. Táto rastlina patrí do čeľade ďumbierovitých. Má zdurený článkovitý podzemok. Pri dobrých rastových podmienkach dosahuje výšku 50 až 100 cm. Listy sú dlhé stopkaté, široko kopijovité, pred rozvinutím zvinuté do kornútka. Medzi nimi vyrastá priamy, asi pätnásť centimetrov vysoký stvol, ktorý je zakončený hustým klasom bledožltých kvetov. Plodom je trojpúzdrová mnohosemenná tobolka, ktorá sa v čase zrelosti otvára. Semená majú miešok.

Kurkumu, ktorú získavame z podzemkov rastliny nazývame aj žltý zázvor či indický šafran. Podzemky sa po zbere očistia, sparia horúcou vodou a veľmi pomaly usušia. Potom sa namelú na jemný prášok, obsahujúci mnoho bioaktívnych látok, ktorým súhrnne hovoríme kurkuminoidy. Popredným kurkuminoidom je
kurkumín, ktorý je v kurkume spravidla obsiahnutý z 2%. A je to práve kurkumín, ktorému sú prisudzované hlavné, zdraviu prospešné, účinky. Kurkuma sa využíva v potravinárstve na dosiahnutie zlatistého nádychu (maslo, cestoviny, syry). Jej použitím sa tiež zvyšuje trvanlivosť potravín. Kurkumou možno zafarbiť
napr. látku i drevo. Rozpúšťa sa v tukoch a alkohole, vo vode je však nerozpustná. Kurkumín a kurkumová silica nachádzajú uplatnenie aj v parfumérii. Ako korenie má kurkuma charakteristickú ostrú vôňu a používa sa pri príprave pikantných omáčok (napr. worcesteru). Je neodmysliteľnou súčasťou karí korenia a pridáva sa aj do horčice.

Pre silné antioxidačné pôsobenie kurkumínu sa mu venuje pozornosť najmä pri liečbe rakoviny. Výborné výsledky boli dosiahnuté pri liečbe rakoviny hrubého čreva a prostaty. Kurkumín má silné protizápalové účinky a ako jedna z mála látok je schopný prejsť cez krvnú bariéru v mozgu. Preto sa predpokladá, že by mohol byť využitý aj ako liek na celý rad neurologických problémov, vrátane Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, a dokonca by mohol prispieť k zmierneniu následkov po mŕtvici.

Kurkumín sa ako antioxidant využíva aj pri toxickom poškodení a infekčných zápaloch pečene. Má blahodarné pôsobenie na tráviacu sústavu. Kurkuma podporuje správnu činnosť žalúdka, pečene a žlčníka. Napomáha tvorbe a vylučovaniu žlče, čím uľahčuje trávenie ťažkých jedál. Kurkuma je dobrá pri ničení baktérií salmonely, pri zápale žalúdka a tenkého čreva. Prispieva k regulácii zvýšeného cholesterolu v krvi a upravuje nepravidelnú menštruáciu. Mletá kurkuma sa už tradične používa v čínskej a indickej (ajurvédskej) medicíne na liečbu artritídy a bolesti kĺbov. Kurkuma zastavuje zápalové procesy, a tým redukuje bolesti a opuchy kĺbov.

Kurkuma prospieva pokožke, zlepšuje jej prekrvenie a reguluje činnosť mazových žliaz. Chráni pleť pred akné, podporuje tvorbu kolagénu, a tým prispieva k regenerácii pokožky. Použiť ju môžete aj na odstránenie zožltnutých zubov spôsobeného popíjaním kávy a čaju. Bielenie prebieha postupne a vyzerá prirodzene. Kurkumu môžete používať každý deň, nanáša sa troška prášku priamo na kefku, bez toho aby došlo k poškodeniu skloviny alebo podráždeniu slizníc a ďasien. 

Kurkuma je rozpustná v tukoch. Pre lepšie vstrebávanie zdraviu prospešných látok je dobré ju kombinovať s olejom (najlepšie panenským olivovým). Vstrebávanie a účinky kurkumínu umocňuje korenie. Maximálna denná dávka pre dospelého človeka je jedna čajová lyžička prášku kurkumy. U starších ľudí a detí je dávka polovičná. Pre dosiahnutie potrebných výsledkov by sa mala kurkuma užívať každý deň, najmenej po dobu troch týždňov, potom nasleduje týždenná pauza a prípadné opakovanie terapie. 

Lokalita výskytu

južná Ázia