JUST prichádza z prírody

Jojoba

Jojoba

Latinský názov:  Simmondsia chinensis

Jojoba rastúca voľne v prírode dosahuje výšku okolo 1-2,5 metra. Potrebuje veľa slnka a suchú, ľahkú pôdu. Veľký ker odoláva aj osemnásťmesačnému obdobiu sucha, takže môže rásť i v polopúšťach. Rastlina je dvojdomá, samčie aj samičie kvety sú pomerne nenápadné, zelenožltej farby. Listy sú oválne, perovito zložené, kožovité a dlhé asi 5 centimetrov. Semená po dozretí vypadajú ako malé fazule a majú veľkosť olív. Plod je tobolka, ktorá obsahuje jedno až tri semená.

Jojoba je známa svojim tekutým voskom, ktorý sa získava z jej semien. Vosk má upokojujúce účinky. Indiánske ženy ho používali ako skrášľujúci kozmetický prostriedok na hebkú pleť a lesklé vlasy. Ďalej sa vosk používal pri spracovaní koží, ktorým dodával väčšiu vláčnosť a jemnosť. Jojoba je tiež nazývaná púštny orech.

Kedysi ľudia používali jojobový olej aj na líčenie, na zranenia a odreniny a tiež zistili, že dokáže vyhladzovať jazvy a omladzovať vráskavú pleť. Pokožka stráca svoju pružnosť následkom nadmerného vystavenia slnečnému žiareniu a prirodzeným starnutím. Zložky prítomné v jojobe zvyšujú pružnosť kože, vyhladzujú vrásky a dodávajú pleti mladší vzhľad. Jojobový olej je bez zápachu a okamžite sa vstrebáva do kože, takže nezanechá po nanesení mastný povlak, preto je často súčasťou krémov, telových mliek a ďalších kozmetických výrobkov.

Pretože jojoba vyrovnáva pH pokožky, pomáha aj pri drobných kožných defektoch ako je akné, popraskaná koža, zapareniny, spáleniny a posilňuje slabé nechty.

Výrobcovia kozmetiky v poslednej dobe často využívajú skutočnosť, že jojobový olej nežltne a dodáva tak krémom a ďalším výrobkom dlhšiu trvanlivosť.