JUST prichádza z prírody

Jazmín lekársky

Jazmín lekársky

Latinský názov: Jasminum officinale

Jazmín lekársky je ker z čeľade olivovité. Jeho pôvodná domovina sa nachádza v Indii a Číne, kde je už po mnoho storočí súčasťou tradičnej medicíny. Voňavé kvety jazmínu môžeme často vidieť najmä v juhovýchodnej Ázii, navlečené do girlánd a vencov, ktoré zdobia budhistické chrámy. Jazmínové kríky sa pestujú v tropických a subtropických oblastiach ako okrasné i úžitkové rastliny, ktoré prevoňajú záhradu.

 

Jasne biely kvet

Ker jazmínu má zelené, krehké a štíhle konáre, ústretové a striedavé listy. Na jar vykvitajú kvety v strapcoch s jasne bielou farbou. Kvety majú tvar hviezdičiek. Jeho plodom sú bobule. Jazmín pravý obsahuje celý rad účinných látok, z ktorých mnohé pozitívne pôsobia na psychiku a majú skvelé antioxidačné vlastnosti. Zbierajú sa predovšetkým kvety, ktoré sú známe svojou príjemnou vôňou. Kvety, najlepšie ešte puky, sa zberajú pred rozkvetom, kedy obsahujú najviac vonných a liečivých látok. Jazmínové kvety sa totiž zbierajú jedine ručne a za úsvitu, aby nestratili svoju silnú vôňu. Pri nevhodnej dobe alebo nešetrnom spôsobe zberu stratia až 20 percent vonnej silice. Používať však môžeme aj kvety už plne rozvité.

 

Vôňou k dobrej nálade

Jazmín pravý sa hojne využíva v aromaterapii, pretože pôsobí veľmi kladne na ľudskú psychiku. Vyvoláva pozitívnu náladu a má antidepresívne účinky. Pomáha tak v prípade veľkého stresu, napätia či úzkosti a dokáže pomerne efektívne upokojovať. Tým pádom sa zvykne odporúčať aj pri nespavosti. Naviac je považovaný za afrodiziakum. Právom býva označovaný aj za rastlinu radosti a lásky. Dokáže totiž harmonizovať psychiku i medziľudské a partnerské vzťahy.

Esenciálny olej dávkujte v malom množstve do aromalampy, sauny alebo kúpeľa. Jazmín má veľké využitie aj v kozmetike. Pôsobí dobre na suchú a citlivú pleť, je obsiahnutý v najluxusnejších kozmetických prípravkoch.

 

 

Na získanie esencií z niektorých krehkých rastlín nie je vhodná destilácia vodnou parou, preto sa používa extrakcia organickými rozpúšťadlami. Produkt získaný extrakciou a následným oddestilovaním rozpúšťadla sa nazývaná konkrétna silica alebo konkrét. Ten sa potom prečistí alkoholom, filtruje sa a výsledná zmes sa vymrazí. Po odstránení zbytkových látok sa silica označuje ako absolútne čistá, čiže absolue. Tá je určená predovšetkým na parfumerské účely a právom je považovaná za dušu rastliny, zachytenú v každej malej kvapôčke čistej esencie. Nakoľko je jazmín vzácna a krehká surovina, esenciálny olej ako taký sa v jeho prípade získava extrakciou z kvetov do tuku. Tento proces sa nazýva enfleurage (slovensky čítaj anfleráž).

 

 

Chutí a pomáha

Pri jazmíne lekárskom by sme však nemali zabúdať ani na ďalšie vynikajúce vlastnosti. Zlepšuje cirkuláciu krvi a dokáže výrazne podporiť imunitný systém. Ďalej pôsobí antioxidačne, odstraňuje z tela niektoré toxíny, znižuje hladinu cholesterolu a dokáže pomôcť aj s metabolizmom. Pozitívny vplyv má na dýchacie cesty, obličky aj pečeň. Označenie "rastlina dlhovekosti" teda nemusí byť vôbec prehnané.

Jazmín pravý má teda mnohoraké účinky. Vyskúšajte lahodný jazmínový čaj. Ten je veľmi obľúbený práve v Číne, kde sa používa už tisíce rokov. Ide pritom o kombináciu zeleného čaju a jazmínových kvetov. Pridaním jediného vonného kvetu do šálky čaju vznikne lahodný nápoj.

 

Dvojník

V našom miernom pásme sa jazmínu príliš nedarí. Ker, ktorý bežne nazývame jazmínom, je v skutočnosti pajazmín vencový, ktorému sa niekedy hovorí jazmín nepravý. Jeho výrazne aromatická vôňa je však pravému jazmínu veľmi podobná.

Lokalita výskytu

Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.