JUST prichádza z prírody

Jačmeň

Jačmeň

Latinský názov: Hordeum L.

Jačmeň je obilnina rodom z čeľade lipnicovitých. Tento rod zahŕňa dvadsať päť druhov planého jačmeňa a iba jeden druh kultúrny: jačmeň siaty, ktorý patrí k hospodársky najvýznamnejším rastlinám nielen u nás.

Kultúrny jačmeň je jednoročná jarná alebo ozimná obilnina; niektoré plané druhy sú viacročné.

Jačmeň patrí medzi najstaršie poľnohospodárske plodiny. Vyskytuje sa už v čínskej a indickej mytológii, archeologicky je doložený už v prehistorických dobách v Európe, Ázii a Afrike. Na naše územie priniesli jačmeň sťahovavé národy z juhozápadnej Ázie asi pred piatimi tisíckami rokov.

V dnešnej dobe sa väčšina vypestovaného jačmeňa, najmä ozimný jačmeň, používa na kŕmne účely. Najkvalitnejšia časť produkcie (v Čechách asi 30% jarného jačmeňa) slúži na výrobu sladu pre pivovarnícky priemysel. Látky obsiahnuté vo výťažkoch jačmeňa majú pravdepodobne účinok na organizmus podobný tomu, ktorý je prisudzovaný červenému vínu a zelenému i čiernemu čaju a ktorý je pre organizmus pozitívny. Tento účinok je medicínsky uznávaný predovšetkým pri srdcových chorobách. Na liečebné účely sa používa zelený jačmeň, nezrelé obilky.

V antike bola bežným jedlom jačmenná kaša, dodnes sa konzumuje na Blízkom Východe.

V Európe jačmeň z priamej konzumácie vytesnila hlavne pšenica. Bežné sú však jačmenné krúpy a krúpky, slúžiace ako prísada do polievok a dusených jedál. Konzumáciu komplikujú plevy. Na nutričnej hodnote jačmeňa sa podieľajú najmä sacharidy (asi 80%). V jačmeni sú prítomné aj vitamíny skupiny B a E. Z jačmeňa sa pripravuje náhrada kávy - melta.

V posledných rokoch sa preukazujú tiež pozitívne účinky jačmeňa, a to v jeho zelenej fáze, teda pred úplným dozretím zrna. Jačmeň obsahuje antioxidanty, teda látky, ktoré chránia bunky pred kyslíkovými radikálmi. Zrazu sa začína na obyčajný jačmeň pozerať skoro ako na liečivku.

Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.