JUST prichádza z prírody

Jačmeň

Jačmeň

Latinský názov: Hordeum L.

Jačmeň je obilnina rodom z čeľade lipnicovitých. Tento rod zahŕňa dvadsať päť druhov planého jačmeňa a iba jeden druh kultúrny: jačmeň siaty, ktorý patrí k hospodársky najvýznamnejším rastlinám nielen u nás.

Kultúrny jačmeň je jednoročná jarná alebo ozimná obilnina; niektoré plané druhy sú viacročné.

Jačmeň patrí medzi najstaršie poľnohospodárske plodiny. Vyskytuje sa už v čínskej a indickej mytológii, archeologicky je doložený už v prehistorických dobách v Európe, Ázii a Afrike. Na naše územie priniesli jačmeň sťahovavé národy z juhozápadnej Ázie asi pred piatimi tisíckami rokov.

V dnešnej dobe sa väčšina vypestovaného jačmeňa, najmä ozimný jačmeň, používa na kŕmne účely. Najkvalitnejšia časť produkcie (v Čechách asi 30% jarného jačmeňa) slúži na výrobu sladu pre pivovarnícky priemysel. Látky obsiahnuté vo výťažkoch jačmeňa majú pravdepodobne účinok na organizmus podobný tomu, ktorý je prisudzovaný červenému vínu a zelenému i čiernemu čaju a ktorý je pre organizmus pozitívny. Tento účinok je medicínsky uznávaný predovšetkým pri srdcových chorobách. Na liečebné účely sa používa zelený jačmeň, nezrelé obilky.

V antike bola bežným jedlom jačmenná kaša, dodnes sa konzumuje na Blízkom Východe.

V Európe jačmeň z priamej konzumácie vytesnila hlavne pšenica. Bežné sú však jačmenné krúpy a krúpky, slúžiace ako prísada do polievok a dusených jedál. Konzumáciu komplikujú plevy. Na nutričnej hodnote jačmeňa sa podieľajú najmä sacharidy (asi 80%). V jačmeni sú prítomné aj vitamíny skupiny B a E. Z jačmeňa sa pripravuje náhrada kávy - melta.

V posledných rokoch sa preukazujú tiež pozitívne účinky jačmeňa, a to v jeho zelenej fáze, teda pred úplným dozretím zrna. Jačmeň obsahuje antioxidanty, teda látky, ktoré chránia bunky pred kyslíkovými radikálmi. Zrazu sa začína na obyčajný jačmeň pozerať skoro ako na liečivku.