JUST prichádza z prírody

Hamamel virgínsky

Hamamel virgínsky

Latinský názov: Hamamelis virginiana

Troška biológie

Hamamel virgínsky je okrasný opadavý ker podobný lieske z čeľade hamamelovitých, ktorého listy sa na jeseň krásne zafarbia dočervena a uprostred zimy nás prekvapí voňavými žltými, oranžovými alebo červenými kvetmi. Farba kvetov závisí na druhu. Niektoré kríky kvitnú na jeseň, iné až v marci. Kríky hamamelu dosahujú až päťmetrovú výšku. Plody dozrievajú až v budúcom lete, sú to vajcovité, drevnaté a chlpaté tobolky, ktoré po dozretí pukajú a vymršťujú semená až štyri metre ďaleko. Keď sa semienko uchytí, za niekoľko rokov sa môže rozrásť do veľmi dekoratívnych kríkov.

Listy sú jednoduché, striedavo postavené, na báze srdcovité. Má krátke stopky. Niektoré kríky sa na jeseň sfarbujú do zlatožltej, iné do hnedočervenej farby, opäť záleží na druhu. Vetvičky, púčiky aj listy sú husto a krátko chlpaté až plstnaté. Zlatožlté, štvorpočetné a pravidelné, obojpohlavné kvety majú úzke korunné lístky 2 - 3 centimetre dlhé.

Niečo z histórie

Pestuje sa v miernom pásme veľkoplošne, v Európe hlavne v Nemecku. Pôvodná forma hamamelu však pochádza z Číny, odkiaľ sa ker koncom 19. storočia rozšíril ďalej do sveta. Do Európy sa dostal zásluhou anglického zberateľa rastlín Charlesa Maries, ktorý ho na svojej ceste po Ázii objavil a ako vzácnu raritu priviezol so sebou. Dodnes je známych iba šesť druhov hamamelu rozšírených vo východnej Ázii a Severnej Amerike, ale v botanických záhradách sa pestuje rad ďalších odrôd vzniknutých krížením s výraznejšie sfarbenými a väčšími kvetmi.

Severoamerický hamamel virgínsky je známa indiánska liečivá rastlina, ktorá bola používaná na liečenie chorôb už odpradávna. Indiáni ju považovali za kúzelnú rastlinu, pretože kvitne v zime, kedy celá príroda spí. Dodnes je súčasťou oficiálnych liekopisov, pretože má preukázateľne silné liečivé účinky.

Liečivé účinky a využitie

Droga obsahuje 10% trieslovín s antiseptickými a sťahujúcimi účinkami. Užíva sa pri liečbe povrchových zranení a tiež v kozmetike. Ker je významnou rastlinou pri výrobe kozmetických prípravkov s vyhladzujúcim účinkom - krémov, pleťových toník a vôd po holení. Veľmi zaujímavé je, že na tento účel je vhodný iba jeden druh tohto kríka, a to hamamel virgínsky, ktorý má zvieravé, protizápalové a antioxidačné vlastnosti vďaka obsahu tanínov (hamamelitanín), prchavých olejov, organických kyselín a flavonoidov. Liečivé látky z hamamelu sú súčasťou doplňujúcich liečivých prírodných prípravkov pri hnačkách, hemoroidoch a kŕčových žilách. Ďalej pomáhajú pri zápaloch ústnej dutiny a zápaloch ďasien a tiež pri liečbe atopického ekzému. Listy hamamelu pomáhajú obmedziť sčervenanie, ktoré sa často vyskytuje u citlivej pleti a objavuje sa na lícach a okolo nosa. Hamamel totiž výrazne zvyšuje odolnosť kapilár, a to pomáha pri všetkých týchto vyššie vymenovaných problémoch.

Pri hamameli virgínskom súčasne vyrastajú kvety a dozrievajú minuloročné plody. Plodné stopky sú hákovito zahnuté a veľmi dekoratívne. Používa sa sušená kôra, sušené listy a hamamelová voda, čo je destilát získavaný vodnou parou zo sušených listov. Homeopatia používa čerstvú kôru z vetvičiek a z koreňov pri kŕčových žilách, hemoroidoch, pri krvácaní kože a slizníc.

Hamamel je tiež antioxidant, priaznivo pôsobí na ekzémy a lupienku, pretože má hojivé účinky a je silne protizápalový.