JUST prichádza z prírody

Fenikel obyčajný

Fenikel obyčajný

Latinský názov: Foeniculum vulgare

Fenikel obyčajný je liečivá viacročná rastlina, pestovaná väčšinou ako dvojročná. Patrí do čeľade mrkvovitých, rovnako ako petržlen, kôpor, ligurček alebo mrkva. Rastlina je 50-150 cm vysoká, byľ je oblá a plytko žliabkovaná. Listy striedavé, dolné stopkaté, stredné a horné prisadnuté. Kvetenstvom je okolík, kde kvety s dlhými stopkami vyrastajú lúčovito z jedného stredu.

Plodom je dvojnažka s pretiahnutými nažkami až jeden centimeter dlhými, sú ale aj drobnoplodé odrody. Mávajú zelenkavú až svetlohnedú farbu. Plody feniklu sú korením, ktoré je veľmi prospešné ľudskému zdraviu. Majú charakteristickú vôňu a jemne štipľavú, nasladlú chuť. Niekomu sa môže táto chuť zdať trpká alebo nahorklá.

Fenikel rastie divo v Stredomorí, kde ľudia používajú listy aj plody, ďalej sa s ním stretávame v okolí Čierneho mora a v ázijských krajinách. U nás sa pestuje v záhradkách a na poliach. Je známy už od stredoveku, kde sa pestoval hlavne v kláštorných záhradách.

Účinky a použitie

Fenikel patrí medzi rastliny, ktoré majú široké využitie ako v kuchyni, tak v ľudovom liečiteľstve. Prvé záznamy o užívaní tejto byliny na liečenie aj v kulinárstve pochádzajú už z doby staroveku, používali ho v starej Číne, v Indii, v Oriente a v oblasti Stredomoria.

Má upokojujúce účinky na črevá, pôsobí proti kŕčom a nadúvaniu (plody sú dôležitou zložkou čaju proti nadúvaniu pre malé deti). Látky obsiahnuté v semenách uvoľňujú hladké svalstvo tráviaceho traktu. Pôsobí aj pri prekyslení žalúdku. Má tiež jemne dezinfekčné pôsobenie, môžeme ho s úspechom použiť pri bolestiach žalúdka a pri slabších zápaloch žalúdka alebo čriev. Fenikel podporuje tvorbu mlieka u kojacich matiek. Má aj močopudný vplyv, takže napomáha čistiť obličky a dezinfikovať organizmus. Pitie čaju podporuje odkašliavanie. V stredoveku vraj ľudia pili feniklový čaj alebo žuli semená ako prevenciu proti obezite, pretože po požití sa dostavuje pocit nasýtenia a tým sa znižuje ďalšia chuť k jedlu. Po žuvaní feniklových semien sa tiež príjemne osviežil dych. V ľudovom liečiteľstve je bežne využívaný aj feniklový sirup a med.

Vonkajšie využitie feniklu v ľudovom liečiteľstve je dlhodobo známe a vyskúšané, preto sa k nemu vraciame aj dnes. Nálev z feniklových semien sa používa hlavne na očné výplachy alebo obklady pri zápaloch, ktoré sa prejavujú začervenaním očí a pálením. Ďalej je možné použiť odvar ako kloktadlo pri zápaloch a bolestiach v krku. V minulosti sa používal aj ako ústna voda na zlepšenie stavu ďasien.

V kuchyni sa používa repík feniklu buď v surovom stave do šalátov, alebo ho môžeme zapekať. Listy majú anízovú vôňu, pridávajú sa do nakladanej zeleniny, ale tiež do polievok a omáčok. V južnej Európe sa pridávajú ku grilovaným a pečeným rybám a rôznym mäsovým jedlám.

Semená feniklu sú tiež veľmi využívanou surovinou v likérnictve, pri výrobe absintu a ďalších bylinkových žalúdočných likérov.