JUST prichádza z prírody

Cyprus vždyzelený

Cyprus vždyzelený

Latinský názov: Cupressus sempervirens

 

Odolný stromček

Cyprus vždyzelený (alebo aj taliansky) je ihličnatý strom z čeľade cyprusovitých, rastúci prirodzene vo východnom Stredomorí od Grécka až po juhozápadný Irán. Už od čias antiky je však človekom rozširovaný aj do ďalších častí Stredomoria. Dožíva sa až 500 rokov. Dorastá do výšky 20 až 35 metrov, ale jednotlivé druhy majú veľmi odlišné tvary koruny i vzrast. V niektorých miestach porasty cyprusu vždyzeleného určujú celý ráz krajiny, napríklad v talianskom Toskánsku. V hustých porastoch je cyprus veľmi odolný voči požiarom, a tým sa môže stať prirodzenou zábranou proti ich ďalšiemu šíreniu. Spomínané druhy cyprusov sú schopné udržať semená v uzavretých kužeľovitých puzdrách po mnohé roky a ak by stromy podľahli požiaru, semená sa následne uvoľnia, aby osiali spálenú pôdu. Mnoho druhov cyprusov sa pestuje ako okrasné stromy v parkoch či v okolí chrámov, a to najmä v Ázii.

 

Čo ukrýva hustá koruna

Cyprus bol odjakživa využívaný pre svoju liečivú silu pri najrôznejších rituáloch, bol používaný pri svätení a považovaný za symbol úprimnosti. Tento strom má kužeľovitý tvar, jeho koruna je stĺpovitá a veľmi hustá. Kmeň je priamy, kôra svetlosivá alebo hnedosivá, rozpukaná a vláknitá. Vďaka hustej korune ho pod vetvami nie je ani vidieť. Kôra sa odlupuje v dlhých pruhoch. Listy cyprusu sú tupé, šupinovité, asi jeden milimeter dlhé a veľmi pichľavé. Po rozdrvení sú veľmi aromatické. Pre tento strom je typická práve jeho silná vôňa. Šišky sú guľovité až elipsovité, v priemere majú cca štyri centimetre. Mladé šišky sú zelené, počas zrenia postupne hnednú a dozrievajú až druhým rokom. Semená cyprusu sú krídlaté a podlhovasté.

 

Silná aróma aj účinky

Cyprus taliansky bol už v antickom Ríme známy ako zdroj éterického oleja. Tento olej bol v tej dobe odporúčaný azda každým tamojším lekárom. V Egypte bol cyprus dokonca považovaný za posvätný. V malom množstve poskytuje aj živicu. Drevo je vonné a tvrdé ako santal. Už v staroveku sa využívalo v rezbárstve a pri stavbách. Šišky majú odpradávna využitie v tradičnej medicíne. Cyprusové háje sa vysádzali v okolí chrámov a svätýň pre ich magické účinky. Lístie, ktoré sa používalo pri rozkurovaní, pôsobilo účinne aj proti hmyzu. Rozomleté lístky priložené na ranu ako náplasť obmedzovali krvácanie, a preto sa zvykli používať aj namiesto obväzov. Rozdrvené lístky s octom dodávali vlasom lesk a fixovali ich farbu. Nadrobno rozdrvené cyprusové oriešky vypité s vínom pôsobili proti nadúvaniu a liečili močový mechúr. Oriešok zmiešaný s múkou a varený v octe liečil nechty. Listy zmiešané s jačmennou múkou hojili opuchy žíl.

 

Cyprus dnes

V súčasnosti je cyprus používaný v kozmetike pre jeho chladivé účinky, sťahuje cievy, dezinfikuje a zmierňuje napätie. Masáž cyprusovým olejom uvoľňuje a pleťová voda je vhodná na mastnejšiu pleť, pre jej schopnosť osviežiť pokožku a sťahovať póry.

Olej z cyprusu sa ďalej používa pri chorobách z prechladnutia, astmy a pri stavoch predráždenosti. Jeho vôňa vyrovnáva nervové napätie, upokojuje a pôsobí na psychiku ako pohladenie.

Pomáha pri bolestivej a nepravidelnej menštruácii a pri predmenštruačnom syndróme, pri hemoroidoch a kŕčových žilách, pri reumatizme a močových infekciách. Zabraňuje nadmernému poteniu a pôsobí ako dezodorant. Dnes sa najčastejšie pridáva do aromalámp, kúpeľov, šampónov, parfumov alebo masážnych olejov.

Lokalita výskytu

Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.