JUST prichádza z prírody

Čierne korenie

Čierne korenie

Latinský názov: Piper nigrum

Čierne korenie je tropický ovíjavý vždy zelený ker. Rastlina má tmavozelené, srdcovité listy. Jeho kvety vytvárajú hrozno, kde dozrievajú plody v tvare guľôčiek, ktoré sa v rôznom stupni zrelosti zberajú až trikrát do roka. Pochádza z východnej Indie, kde už za vlády Anglicka bol vítaným korením, hojne pestovaným a vyváženým do Európy.

Čierne korenie sa získava zberom nedozretých bobúľ. Suší sa 5-10 dní, až dostanú hnedočiernu farbu. Bobule naložené do octu alebo soľného nálevu sa nazývajú zelené korenie.

Biele korenie je zo zberu úplne zrelých plodov, vonkajšia šupka sa oddelí od bieleho stredu. Po namočení sa vonkajšia vrstva oddelí trením a biele zrnká sa znovu sušia - tým sa získa biele korenie.

Čierne korenie patrí medzi najčastejšie používané korenia a nájdeme ho v kuchyniach celého sveta. Aj keď je známe viac ako 1500 druhov korenia, ako korenie sa ich používa len asi šesť. Korenie sa používalo už v staroveku a v Európe bolo považované za také vzácne, že sa používalo aj ako platidlo.

Korenie obsahuje veľké množstvo živice a éterických olejov, ktoré dráždia sliznice, podporujú trávenie a zmierňujú žalúdočné ťažkosti aj nadúvanie.

Silice obsiahnuté v tomto ostrom korení stimulujú produkciu slín a tráviacich štiav, urýchľujú a uľahčujú tak trávenie jedla a povzbudzujú chuť do jedla vôbec. Ak korenie pridáme napr. k tučnému či inak ťažko stráviteľnému pokrmu, pomáhame nášmu zažívaniu a môžeme sa preventívne vyhnúť pocitom ťažkosti v žalúdku a pomalému tráveniu. Zároveň má aj ľahko dezinfekčné účinky.

Korenie tiež podporuje srdcovú činnosť a je močopudné. Korenie nie je slané ani sladké a môže sa preto používať okrem korenenia mäsa a polievok aj do sladkých múčnych jedál, napr. do perníka.

Typickým účinkom korenia na náš organizmus je stimulačné pôsobenie. Preto je tiež považované za prírodné afrodiziakum. Stimuluje krvný obeh, dvíha krvný tlak a tým aj zásobovanie orgánov živinami a kyslíkom. Subjektívne v nás tak vyvoláva pocit prívalu energie a zbystrenie zmyslov. Všeobecné zlepšenie prekrvenia orgánov zároveň zvyšuje našu citlivosť na podnety a môže tak posilniť aj náš pôžitok pri stimulácii niektorých z nich. Vďaka tomu sa korenie dostalo na zoznam korení do nápojov lásky.