JUST prichádza z prírody

Cesnak cibuľový (cibuľa)

Cesnak cibuľový (cibuľa)

Latinský názov: Allium cepa

 

Cibuľa je rastlina z čeľade cesnakovitých. Ide o dvojročnú rastlinu s veľkou cibuľou. Rúrkovitá stonka je dosť robustná, dole môže mať až tri centimetre v priemere. Je dutá. Sivozelené listene sú jednoduché, sediace, s listovými pošvami. Čepele sú celokrajné, polooblé so súbežným žilovaním. Kvety sú obojpohlavné, skrutkový okolík je mnohokvetý. Pacibuľky sú v kvetenstve prítomné len niekedy. Voľné okvetie sa skladá zo šiestich široko kopijovitých okvetných lístkov bielej, jemne fialovej až ružovkastej farby, so stredným zeleným pruhom.

Tejto zeleniny sa pestuje veľa druhov - cibuľa jarná, šalotka, cibuľa perlovka, najčastejšie sa vyskytuje cibuľa zimná alebo cibuľa sibírska. Každá z nich má ešte veľa vyšľachtených odrôd.

Podľa najstarších dochovaných záznamov pochádza cibuľa pravdepodobne zo Strednej Ázie. Za prvotné genetické centrum sa považuje oblasť severozápadnej Indie, Afganistanu a Uzbekistanu, kde ju začali pestovať už asi v 3. tisícročí pred n. l., takže je známa a pestovaná už viac ako 5000 rokov. Odtiaľ sa dostala na Ďaleký východ, do Malej Ázie a nakoniec do krajín Stredomoria.

Z pohľadu ľudového liečiteľstva je asi najvýznamnejšou látkou obsiahnutou v cibuľu alicín. Cibuľa obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálov. Je bohatá na kyselinu listovú, obsahuje vitamín B9, ale aj ďalšie vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E a karotény. Z minerálov v cibuli nájdeme dôležité prvky ako železo, zinok, síra, fosfor, horčík, draslík, vápnik, sodík, meď a jód.

Z lekárskeho hľadiska je jej hlavné využitie pri nechutenstve, arterioskleróze, zažívacích problémoch, zápaloch ústnej dutiny a hltanu. V ľudovom liečiteľstve sa používa ešte na liečbu astmy, nepravidelností v menštruácii a cukrovky. Používa sa aj na upokojenie pokožky po bodnutí hmyzom.

Cibuľa má aj antibiotické účinky vďaka obsiahnutému alicínu, ničí baktérie a vírusy, preto je považovaná za jedno z najúčinnejších prírodných antibiotík. Užívaním cibule sa reguluje krvný tlak, znižuje hladina cholesterolu, podporuje srdcová činnosť a čistí žilový a cievny systém. Cibuľa pôsobí veľmi priaznivo aj na obličky a močové cesty, kde pomáha pri liečbe zápalových a infekčných ochorení. Látky obsiahnuté v cibuli zabraňujú tvorbe zrazenín v cievach.

Cibuli sa tiež pripisujú afrodiziakálne účinky. Zlepšuje prekrvenie pohlavných orgánov a tiež má preventívne aj liečivé účinky pri zväčšenej predstojnej žľaze - prostate, ktorú pomáha liečiť. Tu pôsobí preventívne hlavne obsiahnutý zinok. Surová cibuľa sa odporúča aj ako skrášľujúci prostriedok a tiež sa tvrdí, že má výborné povzbudzujúce účinky na vlasy a spevňuje nechty. Lieči tiež kožné plesne a bradavice. Pri vonkajšom použití je potrebná zvýšená opatrnosť, surová cibuľa môže vyvolať u citlivých jedincov alergie.

Cibuľový sirup sa už od nepamäti odporúčal pri angíne, prechladnutí, zachrípnutí a podobných ochoreniach. Dostávali ho najmä deti, pretože tento sladký liek radi užívali. Vrstvy tenko nakrájanej cibule sa posypú cukrom a pustia šťavu. Tá sa zleje, precedí do tmavej fľaštičky, uzavrie a odloží do chladničky. Namiesto cukru môžeme použiť aj med.

 Cibuľa je široko používaná predovšetkým v kulinárstve ako zelenina a korenina. Francúzi si po prebdenej noci radi doprajú svoju obľúbenú a preslávenú polievku cibuľačku, ktorá veľmi účinne odstraňuje následky nadmerného pitia. Kuchári nie nadarmo hovoria: „Bez cibule neuvaríš“. Cibuľa je bezpochyby najpoužívanejšia zelenina v kuchyni, jednoducho nemôže chýbať.

Lokalita výskytu

Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.