JUST prichádza z prírody

Cesnak

Cesnak

Latinský názov: Allium

 

Niečo z biológie

Ide o vytrvalú bylinu z podčeľade cesnakovitých. Celé rastliny majú charakteristickú vôňu, ktorú spôsobujú prchavé látky s obsahom sulfidov. Široké čepele listov sú ploché, jednoduché, súbežne žilkované širokým  s čiarkovaním.  Kvety sú obojpohlavné, tvoria kvetenstvá, väčšinou v napodobeninách okolíkov, v skutočnosti ide o vrcholové súkvetie, rovnako ako u cibule. Niekedy sú v kvetenstve prítomné aj pacibuľky, ktoré slúžia na rozmnožovanie. V niektorých prípadoch sa dokonca stáva, že v kvetenstve kvety úplne chýbajú a sú nahradené iba pacibuľkami. Nadzemné cibuľky sú zložené z niekoľkých strúčikov a ich časti potom slúžia na rozmnožovanie. Sú to rastliny jednodomé s obojpohlavnými kvetmi. Listy pevne objímajú stonku a tvoria zovreté pošvy. Úrodu cesnaku zberáme v lete, keď sa byle na vrchole začnú skrúcať a listy začínajú žltnúť. Potom cesnak sušíme voľne zavesený vo zväzkoch.

Trocha histórie

Pochádza zo strednej Ázie, jeho pôvodnou vlasťou je zrejme Mongolsko. Odtiaľ sa rozšíril do Číny a potom ďalej do celého sveta, asi najskôr do Talianska. Odtiaľ sa do Európy dostal pravdepodobne s rímskymi légiami.

Je známe, že už starí Číňania, Gréci a Rimania užívali cesnak pre jeho antiseptické a celkovo posilňujúce účinky. Tiež otroci pri stavbe egyptských pyramíd pred tisíc rokmi dostávali pravidelne prídel tejto zeleniny. Pomáhal im dezinfikovať tráviacu sústavu a udržiavať tak bakteriálnu rovnováhu, a preto si dlhšie uchovali svoju vytrvalosť a silu. V 19. storočí skúmal jeho liečivé účinky Louis Pasteur, zástanca antiseptických metód. Vojenskí lekári vtedy používali cesnak ako antibiotikum pri liečbe chorôb aj zranení z boja.

Účinné látky a využitie

Cesnak obsahuje mnoho minerálov, z ktorých najvýznamnejšie sú vápnik, selén a jód. Dôležitý je tiež vysoký obsah vitamínov z radov A, B a C.

Cesnak je takmer najúčinnejším prírodným liekom proti nachladnutiu. Cenné látky, ktoré sú v ňom obsiahnuté, uľahčujú dýchanie, miernia kašeľ, liečia bronchitídu, nádchu, pomáhajú pri chrípke a dokonca obmedzujú rast rakovinových buniek. K tomuto účelu sa používa nielen cesnak kuchynský, ale tiež voľne rastúce cesnak divý, zvaný tiež medvedí, ktorý je silnejší ako ten pestovaný a má oveľa viac minerálnych látok a zlúčenín síry. Jeho vôňa a chuť je ostrejšia a účinky pri liečbe chorôb z prechladnutia rýchlejšie.

Cesnak prečisťuje krv, má schopnosť detoxikovať obličky a močové cesty. Pomáha aj pri likvidácii plesní a baktérií, čistí pečeň, takže je určite vhodným prípravkom pri jarných očistných kúrach. Pravidelné užívanie cesnaku výrazne znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, pôsobí proti ateroskleróze (kôrnateniu ciev).

Cesnak v kuchyni

Nesmieme zabúdať na využitie cesnaku v kuchyni ako zeleniny aj koreniny, prísady do polievok, pri pečení mäsa, do šalátov, špenátu ... Vyrába sa z neho tiež posilňujúca a čistiaca tinktúra. Bez cesnaku a jeho vône si nedokážeme varenie ani predstaviť.

 

Zaujímavosti o cesnaku

Syrový strúčik cesnaku môže u citlivejších osôb vyvolať tráviace ťažkosti, pálenie záhy, alergie alebo iné podráždenie, napr. pri zhoršenej funkcii pečene, pankreasu alebo žlčníka. Preto sú prípravky obsahujúce extrakt z cesnaku veľmi výhodnou a praktickou alternatívou.

Pozor pri užívaní cesnaku súčasne s liekmi na zníženie krvného tlaku a pri zníženej krvnej zrážanlivosti. Cesnak môže ich účinky zvyšovať.

A ešte malá perlička na záver: určite všetci viete, že v stredoveku sa cesnak zavesený ako amulet okolo krku stával ochranným prostriedkom proti upírom.

Lokalita výskytu

Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.