JUST prichádza z prírody

Čajovník čínsky

Čajovník čínsky

Čajovník čínsky je vždyzelená kultúrna rastlina z rodu čajovník, jeho domovinou je juhovýchodná Ázia. Pestuje sa ako krík na plantážach v tropických a subtropických oblastiach na celom svete. Najstaršia známa správa o pití čaju pochádza zhruba z 3. storočia n. l. Objavenie čaju ako blahodarnej rastliny bolo však samozrejme oveľa  skôr. Legendy uvádzajú, že to bolo už 3. tisíc rokov pred. n. l. Prvý herbár, ktorý vedie záznamy o čaji, pochádza z Číny a vznikol pred  tisícpäťsto rokmi.

S pitím čaju zhruba v takej podobe, akú poznáme dnes, sa prvýkrát stretávame v období dynastie Ming. Čajové lístky boli zalievané horúcou vodou vo veľkých šálkach, z ktorých sa i pilo. Používanie čajových kanvičiek je spojené s rozšírením pitia čaju do všetkých vrstiev čínskej spoločnosti v 15. storočí. Neskôr sa dostáva čaj i do Európy, kde sa rýchlo stáva veľmi obľúbeným nápojom. V Indii boli prvé čajové plantáže založené Britmi v prvej polovici 19. storočia.

Ako prišiel čaj k menu
Väčšina cudzojazyčných názvov pre čajovník pochádza z čínskeho mena pre čaj. Obchodníci, ktorí dopravovali čaj po súši najmä do východnej a strednej Európy, ho vyslovovali ako čcha, odtiaľ pochádza napríklad slovenské meno „čaj“ alebo portugalské „chá“ (čítaj čhá). Ďalšou obdobou výslovnosti používanou hlavne medzi dopravcami cez more bolo „čche“, odtiaľ zrejme vzniklo anglické „tea“ (čítaj tý), francúzske „thé“ (čítaj te) alebo napríklad nórske „te“ (čítaj té).

Ručne zbieraná surovina
Listy majú rôzne veľkosti a majú krátke stonky. Čajovník kvitne bielymi kvetmi podobnými tým čerešňovým a vytvára plody, ktorými sú tobolky s jedným až tromi hnedými semenami. Charakteristické je silné rebrovanie a jemné biele chĺpky na spodnej strane listov, ktoré je najlepšie viditeľné na ešte nerozvinutých pupeňoch listov. Čajovník kvitne na jeseň a celú zimu. Zbiera sa len dva až päť horných lístkov a srdiečko. Byť zberačom čaju je veľmi namáhavá práca, vykonávaná väčšinou ženami. Zbieranie lístkov predstavuje ručnú prácu a niekoľkohodinový pobyt v teple vo vysokej nadmorskej výške.

Každý dúšok je blahodarný
Na prípravu nápoja známeho ako čaj sa využívajú sušené a fermentované, rôznymi spôsobmi upravované puky (tzv. tipsy) a tiež listy tejto rastliny. Všetky druhy čaju, či už z listov (biely, zelený, čierny), alebo zo stoniek, pochádzajú z tejto jedinej rastliny. Delí ich od sebe hlavne stupeň fermentácie. Spracovanie suroviny sa teda líš podľa požadovaného druhu čaju.

Zelený čaj sa už tisíce rokov pije v Ázii a pripravuje sa zaliatim lístkov horúcou vodou. Voda nesmie byť vriaca. Zelený čaj je cenený kvôli obsahu látok, medzi ktoré patria antioxidanty, kyselina linolová, vitamíny B1 a B2, mangán či kofeín. Zelený čaj zrýchľuje metabolizmus, čo sa využíva hlavne pri redukčných diétach. Polyfenoly, ktoré tento čaj obsahuje, pomáhajú pri pravidelnom cvičení lepšie spaľovať tukové bunky. Zelený čaj tiež zabraňuje ukladaniu vnútorného tuku v bruchu. Ďalej znižuje krvný tlak a cholesterol v krvi, zlepšuje imunitu a účinkuje proti depresiám. A čo je dôležité, dodáva telu chýbajúcu energiu.

Čierny čaj obsahuje menej flavonoidov ako ten zelený. Má obdobné účinky na ľudské zdravie. Pri prechladnutí rozširuje priedušky a napomáha tak lepšiemu vykašliavaniu. Veľmi silný čierny čaj pôsobí proti črevným a žalúdočným ochoreniam. Biely čaj naopak obsahuje veľké množstvo antioxidantov. Pôsobí i ako omladzujúci prostriedok, pretože chráni telo pred civilizačnými chorobami. Obsahuje menšie množstvo kofeínu ako ostatné druhy čaju.

Účinky čaju na ľudský organizmus sú mnohostranné. Človek sa po vypití čaju cíti svieži, lepšie si vybavuje myšlienky a spomína na zážitky. Po vypití väčšieho množstva čaju sa však môžu dostaviť i nepriaznivé následky, ako napríklad nespavosť. Čaj sa po stáročia pokladá za účinný prostriedok pri znižovaní únavy. Jednoducho povedané – čaj nie len dobre chutí, ale navyše pomáha.

 

Lokalita výskytu

Čína
Prezeraním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré zefektívnia prehliadanie tohto webu.