JUST prichádza z prírody

Brusnica veľkoplodá

Brusnica veľkoplodá

Latinský názov: Vaccinium macrocarpon    

Brusnica veľkoplodá patrí do čeľade vresovcovitých a do rodu brusnicovitých. Veľké rubínovo červené bobule majú mierne trpkú chuť. Ich priaznivé účinky poznali aj Indiáni. Námorníci a usadlíci z Európy začali s týmto ovocím obchodovať a nazvali ho „červené zlato“. Názov Cranberry dostali tieto brusnice podľa toho, že výrazné kvety pripomínali hlavičku a krk vtáka žeriava - Crane berry (bobule žeriava).

Na Slovensku patrí brusnica veľkoplodá - kľukva medzi málo známe druhy ovocia. Informácie o možnosti jej pestovania v našich klimatických podmienkach sú veľmi strohé a často nepresné. Je to však veľmi populárny druh ovocia vo svojej domovine. Prirodzene rastie v chladnejších oblastiach Severnej Ameriky a Kanady. V severnej Európe, Ázii (Sibír) a okrajovo aj na Slovensku (najmä Orava a podtatranská oblasť) sa vyskytuje jej veľmi príbuzný druh brusnica močiarna (Vaccinium oxycoccus L.), ktorá je známa ako kľukva, kyslica alebo žeravica. Jej pestovateľské podmienky, liečebné účinky plodov a ich využitie je podobné ako pri brusnici veľkoplodej.

Brusnica veľkoplodá je plazivý krík so štíhlymi plazivými výhonkami, až jeden meter dlhými. Listy sú eliptické až podlhovasté, 6-18 mm dlhé a stálozelené. Na vetvičkách počas obdobia vegetácie rastú krátke vzpriamené výhonky, na ktorých sú kvety. Bobule kľukvy sú dosť veľké, merajú viac ako 1 cm a skvele nahrádzajú použitie brusníc v kuchyni i ľudovom liečiteľstve. Slovenčina spoločným označením brusnice (rovnako ako v angličtine cranberries) nerozlišuje pojem brusnica, iná kyslá brusnica a už zmieňovaná kľukva (brusnica veľkoplodá).

Plody brusnice veľkoplodej dozrievajú koncom septembra a v októbri. Zbierajú sa až vtedy, keď je prevažná časť bobúľ sfarbená do rôznych odtieňov červenej farby. Rozlišujeme zber namokro a nasucho. Zber namokro, praktizovaný zväčša len na plantážach v Severnej Amerike, si vyžaduje nákladnú úpravu plantáže. Spočíva vo vybudovaní umelého valu okolo plantáže a dostatočných zásobníkov vody. Pri tomto spôsobe plody pomocou špeciálnych zariadení striasajú na zem a potom plantáž zalejú vodou prečerpanou zo zásobníkov. Zrelé plody, keďže sú ľahšie, plávajú na hladine a pri opätovnom vypúšťaní vody sa zhromažďujú pri výpustiach, odkiaľ ich dopravujú do kontajnerov a odvážajú na spracovanie. Pri zbere nasucho možno použiť hrebene používané na zber plodov brusnice obyčajnej a čučoriedkovej.

Plody čerstvé i spracované sa dajú dobre skladovať, pretože majú vyšší obsah kyseliny benzoovej. Možno ich zmrazovať, sušiť, ďalej pracovávať a využiť ako doplnok rôznych potravinárskych výrobkov. Majú podobné liečivé účinky, chemické zloženie i použitie ako plody brusnice obyčajnej.

Pozor na zámenu! V našich lesoch je možné nájsť jej menšiu „sestru“, brusnicu obyčajnú, ktorá je kľukve veľmi podobná , len jej plody sú oveľa menšie. Skúsenosti dokazujú, že odrody dvakrát kvitnúce za vegetáciu, spoľahlivo dozrievajú len po nadmorskú výšku 750 m, jedenkrát kvitnúce možno pestovať aj vyššie. Obsah účinných látok v obidvoch rastlinách je takmer rovnaký. Plody brusnice sú veľmi žiadaným ovocím, môžu sa jesť čerstvé, ale lepšie chutia zavárané.

Bohaté využitie v kuchyni

Z brusníc sa často pripravuje výborný kompót, džúsy a marmelády. Lístky z tejto rastlinky je však najvhodnejšie zbierať v jarnom období. Zo sušených lístkov sa pripravuje chutný čaj, ktorý má dezinfekčné a protizápalové účinky. Lieči močové cesty, zápal močového mechúra, cukrovku a hnačku. Popíja sa po dúškoch, dokiaľ je vlažný. Aj z usušených zrelých plodov je možné pripraviť veľmi osviežujúci nápoj. Sušené bobule sa môžu konzumovať aj samotné, samozrejme, aj oni majú zmienené liečivé účinky. Plody sa využívajú tiež na výrobu domáceho ovocného vína alebo v kuchyni na prípravu brusnicovej omáčky, vhodnej k divine, ázijským jedlám, tiež do dezertov a šalátov. V sušenom stave sa konzumujú podobne ako hrozienka. Lesklá červená farba podporuje chuť do jedla a je prvotriednou dekoráciou rôznych zákuskov a tortičiek.

Účinky

Brusnica je skutočnou domácou lekárňou! Výskumy dokazujú, že už jeden alebo dva poháre nápoja pripraveného z brusníc pomáhajú predísť ochoreniam. Červené bobule sú prírodným liekom proti niektorým typom baktérii, ktoré sa môžu nachádzať v ústnej dutine, v žalúdku alebo močových cestách. Účinné látky kľukvy pomáhajú zabrániť bakteriálnym infekciám, ktoré by mohli viesť k vzniku zápalov. Známe sú tiež vysokým obsahom bioflavonoidov, ktoré bránia tvorbe krvných zrazenín. Majú antioxidačné vlastnosti, chránia cievy a znižujú tak riziko vzniku aterosklerózy. Plody kľukvy podobne ako plody brusnice sú bohaté na organické kyseliny, minerálne látky, cukry, vitamíny a pektíny. Z minerálnych látok je to hlavne vápnik, draslík, z vitamínov - A, E a hlavne C, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu a zohráva tak dôležitú úlohu i v mnohých ďalších biologických procesoch.

Tip na záver

Chuť bobúľ je skutočne jedinečná, sú zdravé a nekazia sa, ani keď sú zavárané, pretože obsahujú prirodzené konzervačné látky, takže si uchovávajú všetky chute i obsah vitamínov. Pri príprave džemov, marmelád a kompótov sa teda nemusia pridávať žiadne ďalšie konzervačné látky.