JUST prichádza z prírody

Arónia čiernoplodá

Arónia čiernoplodá

Latinský názov: Aronia melanocarpa

(starší názov jarabina čierna; botanicky známa ako temnoplodec čierny) je strom alebo ker z čeľade ružovité (Rosaceae) pôvodom zo Severnej Ameriky. Dorastá až do výšky 3 m a svojimi listami pripomína listy višne. Plodom arónie sú drobné malvice modročiernej farby s jemným, šupinovitým povlakom, ktorý potom nadobúda sivý alebo striebristý vzhľad. V súplodí sa nachádza obyčajne 15 - 20 malvičiek. Ich veľkosť je 8-12 milimetrov. Plody dozrievajú od polovice augusta, vydržia však na konárikoch bez opadania až do októbra. Môžu sa dokonca nechať čiastočne zaschnúť, čím sa zjemní ich sladko-trpká chuť. Kvetenstvom aj usporiadaním plodov sa arónia podobá na jarabinu červenú - botanický názov jarabina vtáčia. Výrazne odlišná je len farba plodov. Tvarom a farbou pripomínajú plody arónie čučoriedky. V niektorých smeroch od nich nemajú ďaleko. Plody obsahujú obrovské množstvo farbiva antokyanínu. To spôsobuje skoro čiernu farbu a má hneď niekoľko funkcií. Napríklad ako antioxidant chráni plody pred slnečným žiarením a vďaka tomu chráni aj ich obsah. Podľa nových zistení dokáže farbivo dokonca celkom účinne bojovať aj proti rakovine.

Účinné látky:

Jedlé čierne plody arónie obsahujú vysoký podiel biologicky aktívnych látok - bioflavonoidy, antokyány /silné antioxidačné látky/, vitamín C a P/rutín/, vitamíny zo skupiny B, provitamín A, pektínové látky, triesloviny...

Obsah sorbitu /3,5%/ je skvelou náhradou cukru pre diabetikov. Majú značný obsah železa a mikroelementov ako napr.: bór, fluór, mangán, meď, kobalt, molybdén...

Bioflavonoidy podporujú pôsobenie vitamínu C a často s ním pôsobia synergicky. Plody arónie je vhodné ešte doplniť vitamínom C hlavne pri spevňovaní kapilár, liečbe hypertenzie, aterosklerózy, nachladení a zápale pľúc. Konzumácia ovocia s vyšším obsahom bioflavonoidov je veľmi vhodná pri strese, chronických bolestiach, zápaloch (vrátane zápalu pľúc) a skleróze. Rutín obsiahnutý v plodoch sa používa na výrobu liekov na podporu pružnosti žíl. Je overené, že šťava z arónie znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zistilo sa, že pôsobením plodov a šťavy jarabín sa vyrovnávajú procesy vzruchu a útlmu v mozgu a znižuje sa emocionálna nerovnováha.

Účinky:

Šťava z jarabín má podľa výskumu izraelských vedcov najvyšší vplyv na imunitný systém a rovnaký účinok môžeme očakávať tiež u arónie. Zlepšuje metabolizmus, je pomocným detoxikačným prostriedkom na podporu funkcie pečene a obličiek. Vhodná je aj pri angíne pectoris, kŕčových žilách či zápale žalúdka a problémoch s mandľami. Prezentuje sa tak ako vynikajúci prostriedok, ktorý spomaľuje starnutie organizmu a pomáha vyrovnávať sa s civilizačným stresom. Plody bez semien obsahujú až 400 µg jódu na 100 g. Tento prvok potrebujeme pre činnosť štítnej žľazy, hormonálnu rovnováhu a ochranu pred rádioaktívnym jódom (vysokým obsahom jódu je toto ovocie blízke plodom kiwi). Ide o prvok mimoriadne potrebný aj pre tehotné ako aj kojace ženy a deti. U detí zohráva jód dôležitú úlohu pri rozvoji mozgu a inteligencie, tiež v prevencii zubného kazu. Výťažky z arónie obsahujú neobyčajne cenné látky pre ľudský organizmus. Zvyšujú obranyschopnosť organizmu, zlepšujú činnosť centrálnej nervovej sústavy a celkovo posilňujú organizmus.

Zo zrelých plodov sa vyrábajú lahodné a osviežujúce džemy, šťavy, sirupy a kompóty. Plody môžeme konzumovať čerstvé, sušené bez tepelnej úpravy alebo rozmixované, vo forme džúsov alebo mliečnych koktailov. Keď pridáme do nápoja malé množstvo cukru, ich trpkosť sa stráca a nastupuje úžasná špecifická chuť pripomínajúca čučoriedky.