Už tretíkrát sa s vami podelíme o výherné recepty v rámci našej kulinárskej výzvy s Nahrinom, tentoraz na tému Nedeľný obed a lá Nahrin. Veríme, že sa recepty budú páčiť aj vám a možno vás inšpirujú pri príprave najbližšieho nedeľného obeda.
Nezabúdajte, že je pred nami posledné kolo výzvy na tému Špeciality mojej kuchyne. Tešíme sa na vaše recepty, ktoré nám môžete zasielať na mailovú adresu info@just.sk
Prekladané zemiaky s cuketou a pečenou panenkou od Alenky
Suroviny:
zemiaky, cuketa
soľ a čierne korenie
cibuľa, cesnak,
3 vajíčka
čerstvé bylinky (rozmarín, petržlenová vňať, bazalka)
smotana (na šľahanie aj kyslá)
Korenie Italy-Mix
Nahrom
Korenie z bylín a morskej soli
mäsko podľa chuti (v tomto prípade to bola panenka)
Cuketu a zemiaky pokrájame na kolieska, posolíme a okoreníme. Na striedačku ich poukladáme do zapekacej misy. Nakrájanú cibuľu a cesnak navrstvíme spolu z bylinkami na zemiaky a cuketu. Vajíčka rozšľaháme so smotanami a koreninami Nahrin. Pečieme zakryté cca hodinu. K tomu pečené prípadne grilované mäsko, v tomto prípade pani Alenka pripravila panenku a obed je hotový.
Kuracie s brokolicovým pyré a ryžou podľa Juliány
Suroviny slovami pani Juliány – na tento recept potrebujeme dve šikovné ruky, kilo lásky a okrem toho:
1 kg kuracím pŕs
cibuľa
olivový olej
brokolica
ryža
Korenie z bylín a morskej soli
Cesnakové korenie
Korenie Italy-Mix
Omáčka so zeleným korením alebo Zeleninový bujón Intenso & Puro
čierne korenie
na ozdobenie podľa chuti (mrkva, olivy, žerucha, petržlenová vňať, paprika…)
Mäsko a cibuľu nakrájame na kocky. Na panvici (ideálne vo woku) zohrejeme olej, cibuľu opražíme dozlatista a pridáme mäso, ktoré sprudka opečieme. Pridáme Korenie z bylín a morskej soli, Cesnakové korenie a Italy Mix. Keď je mäso opečené dozlatista, podlejeme vodou alebo zeleninovým bujónom a dusíme cca 20 minút. Ak používate Omáčku so zeleným korením, pridajte za 1 KL a premiešame. Dusíme ďalších 10 – 15 minút, kým nie je mäsko mäkké. Medzitým si pripravíme ryžu a v ďalšom hrnci uvaríme v osolenej vode brokolicu rozobratú na ružičky domäkka. Následne rozmixujeme tyčovým mixérom na hladké pyré, v prípade potreby dochutíme podľa chuti.
Na tanier vyklopíme pomocou formičiek alebo malých šáločiek kôpku ryže a kôpku brokolicového pyré. Ozdobíme podľa chuti a môžeme sa pustiť do jedla.
Slávnostný obed od Andrey
Polievka Zlatý “joich” z kohúta s macesovými knedličkami
Pomaly varený vývar z kohúta, po 2 – 3 hodinách varenia je na odobratom vnútornom tuku z hydiny mierne popražená zelenina, ktorá sa pridá k polievke a spolu sa varí do mäkka. Pridáme Zeleninový bujón Intenso & Puro pre výraznejšiu chuť. Polievka sa klasicky scedí, mäso oberie a nakrája spolu so zeleninou, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Miesto cestovín sa pridávajú macesové guličky, ktoré sa pripravujú z podrveného macesu. V miske rozšľaháme vajcia s husacou alebo kačacou masťou a premiešame s macesom, ktorý osolíme a ochutíme Korením z bylín a morskej soli, mletým čiernym korením, muškátovým orieškom a mletým zázvorom a necháme odstáť. Zo zmesi tvarujeme knedličky, ktoré varíme miernym varom prikryté vo vývare asi 10 minút. Počas varenia neodkrývame. Hotové knedličky vkladáme priamo do horúcej polievky alebo ich servírujeme zvlášť.
Hovädzie závitky so slivkovo-brusnicovo-orechovou plnkou
(španielske vtáčky trochu inak)
Tenké plátky hovädzieho mäsa naklepeme, osolíme, okoreníme Citrónovým korením a naplníme – položíme plátok anglickej slaniny, sušené slivky, vlašské orechy a lyžičku brusnicového kompótu. Zavinieme, zaistíme niťou alebo ihlou. Mäso zatiahneme zo všetkých strán na cibuľovom základe, mierne podlejeme, pridáme Hovädzí bujón Intenso & Puro a pomaly dusíme do mäkka. Závitky vyberieme, zbavíme nití alebo ihiel. Šťavu mierne zredukujeme, zahustíme múkou, prevaríme a rozmixujeme do hladka. Závitky vrátime do šťavy. Ak by sme omáčky mali málo, môžeme ju nadstaviť pomocou omáčok Nahrin – na pečené mäso alebo so zeleným korením. Pri servírovaní pridávame podľa chuti Cesnakové korenie.
Recepty z predchádzajúcich výziev:
1. kolo Polievka je základ
2. kolo Aj bez mäska sa dá